Snabb leverans, såklartFri frakt vid recept eller köp över 199krSchyssta priser och erbjudanden
Allergi
Baby & barn
Djur
Elektronik
Förkylning
Hjälpmedel & säkerhet
Hudvård
Hushåll
Hårvård
Intimvård
Mage & tarm
Mat & dryck
Munvård
Presenter
Sex & lust
Sluta röka
Smink
Sår, bett & stick
Träning
Viktkontroll
Vitaminer & kosttillskott
Välmående
Värk & feber
Ögon & öron

5 tips att tänka på när du har känsliga ögon och använder smink

Att dina ögon och ögonlock är känsliga kan bero på många saker – allergier, mediciner, hormoner, klimat, kontaktlinser, gener och levnadsvanor. Smink kan också göra att dina ögon blir känsligare. Men bara för att du har känsliga ögon betyder det inte att du behöver sluta med smink helt och hållet. Det gäller bara att veta vad du ska tänka på när du sminkar dig. 

Ta del av 5 bra saker att tänka på när du använder ögonmakeup

Rengör ögonlocken skonsamt

Området runt ögonen är extra känsliga och därför är det viktigt att du använder en skonsam ansiktsrengöring som inte innehåller irriterande och starka egenskaper. Undvik ingredienser som parfymer, eteriska oljor, alkohol och starka konserveringsmedel om du har känsliga ögon. Och kom ihåg att inte gnugga in ansiktsrengöring – använd en bomullsrondell eller makeup wipes och håll mot ögonlocket en stund innan du försiktigt tar bort sminket.

Återfukta huden runt ögonen – men var försiktig

Precis som med rengöringen är det bra att använda en ögonkräm utan för starka ingredienser. Använd en ögonkräm med ingredienser som arbetar lugnande och återfuktande – som ceramider, hyaluronsyra & E-vitamin. Satsa gärna på en ögonkräm som inte känns för tung i texturen. Var noga med att applicera ögonkrämen längs ögonbrynsbenet (inte på ögonlocken eller för nära ögat) och använd ringfingret som applikator och starta från ögonvrån och jobba dig utåt mot tinningen. Genom att använda ringfingret ger får du  ett precis lagom tryck och sliter inte i huden kring ögonen.

Försök undvik sånt som gör dina ögon mer torra

Vissa miljöer är bra att undvika om du har känsliga och torra ögon, till exempel torra och dammiga miljöer med låg luftfuktighet. Om du sitter framför en dator större delen av dagen är det viktigt att komma ihåg att blinka ofta. Tips! Ha alltid med dig ögondroppar i väskan så att du kan smörja om du känner att du får torra ögon.

Använd smink anpassad för känsliga ögon

Om du har torra ögonlock och känsliga ögon är det viktigt att du använder ögonmakeup som är parfymfri och allergivänlig utan irriterande egenskaper. Att du har en mascara speciellt anpassad för känsliga ögon och ögonlock är extra viktigt eftersom det är det smink du har närmast ögonen. Ett tips är att använda en mascara som är oftalmologiskt (testad av ögonläkare) och kliniskt testad. Många med känsliga ögon har ofta rinniga ögon och använder därför gärna vattenfast mascara.

IsaDoras Hypo-Allergenic Mascara och Hypo-Allergenic Volume Mascara är den första svenska mascaran som är certifierad av Asthma Allergy Nordic.

Rengör dina sminkborstar

Om du inte tvättar dina sminkborstar är det hög tid att börja med det! Och glöm inte att tvätta mascaraborsten. Använd varmt vatten och en mild tvål eller allergivänlig hudlotion när du tvättar mascaraborsten. Kom ihåg att vara försiktig när du rengör borsten så att du inte förstör den. Tvätta den gärna varje eller varannan vecka!

Isadora

IsaDora är ett svenskt skönhetsmärke  som vill att smink ska vara roligt och okomplicerat. Alla deras produkter är kliniskt testade, parfymfria, cruelty free och av hög kvalité. Alla deras ögonprodukter är dessutom oftalmologiskt testade, vilket innebär att de har testats av en ögonspecialist så att de är säkra att använda. Med skönhet från IsaDora behöver du inte tumma på något. Oavsett om det är puder, kajal, mascara eller ögonbrynspenna du behöver.

Publicerad:16 september 2022

Artikeln är i samarbete med IsaDora.