Alltid fri frakt vid recept
Snabb leverans & fri frakt över 249kr

Intimtvål eller ej? Experten om hur du vårdar ditt underliv bäst

Funkar vanlig kroppstvål för underlivet? Ska jag smörja in underlivet med kräm? Ska jag tvätta inuti slidan?

Underlivet är extra känsligt. Därför så viktigt att värna och vårda din intimhygien med rätt produkter. ACOs forskare och produktutvecklare av intimprodukter, Izabela Norin, guidar inom intimvårdsdjungeln.

Vem kan använda intimtvål?

– Alla kvinnor och män! Det är lika viktigt för män, som för kvinnor att använda intimprodukter specifikt anpassade för underlivet.

Varför använda intimtvål, behövs det?

Så här, det räcker fint med ljummet vatten för att lösa upp smuts. Men om vatten inte räcker för att du ska känna dig ren är en intimtvål- eller olja det du ska välja. Du ska aldrig använda en vanlig kroppstvål till underlivet. Även om en duschkräm funkar fint för resten av kroppen, rubbar det pH-balansen i underlivet. Tvål tvättar även bort det naturliga skydd mot bakterier och svamp som finns på penis.

Därför använda intimtvål

En regelrätt intimtvätt är mildare, återfuktande och pH-balanserade. Den hjälper till att hålla pH-balansen i underlivet lågt, fint och balanserat. 

– Alla intimprodukter från ACO har ett surt pH-värde runt 5 som är alldeles perfa för underlivet!

Ska jag använda intimtvål i slidan? 

Nej, nej, nej. Den rengör sig själv med hjälp av flytningar, förstår du. Därför ska du inte alls tvåla inuti slidan. Låt naturen göra sitt jobb! 

Många kvinnor använder intimtvål i duschen och smörjer sedan in med en återfuktande kräm eller gel. Är du på resande fot eller vill ha en snabb uppfräschning är också intimservetter ett hett tips!

Hur använder jag intimtvål som man, hur tvättar jag penisen? 

Du tvättar penisen genom att dra tillbaka förhuden (om du har det) och gnugga försiktigt på förhudens insida och runt ollonet. Ljummet vatten brukar som sagt räcka, men vill du rengöra extra noga så använd en intimtvål.

– Många män gillar intimolja, då det är rengörande och återfuktande i ett!

intimtvål

Bästa 3-stegs intimtvättsrutinen

1.

Tvätta försiktigt med ljummet vatten eller med en skonsam intimtvål.

2.

Om du känner dig lite torr eller obalanserad i underlivet kan du även använda en återfuktande intimgel- eller kräm efter att du duschat för att behålla den naturliga fuktbalansen i underlivet.

3.

Kom ihåg att inte tvätta underlivet oftare än en gång per dag, då finns det en risk att slemhinnorna blir torra.

Vilka intimprodukter passar om jag är torr i underlivet?

I tider av hormonförändringar, som under graviditet och i klimakteriet, är det vanligt att bli torrare i underlivet.

– Till det extremt torra underlivet rekommenderar jag att du använder en intimolja, följt av en intimkräm för långvarig återfuktning.

Publicerad:14 mars 2021

Artikeln är ett samarbete och har tagits fram tillsammans med våra vänner på ACO. Med i intervjun var Izabela Norin, forskare och produktutvecklare av ACO Intimate Care.