Alltid fri frakt vid recept
Snabb leverans & fri frakt över 249kr

Blank panna? 3-stegs hudvårdsrutin mot fet och oljig hy

Glänser det i pannan? Här får du tips på en hudvårdsrutin som motverkar fet och oljig hy i tre steg. Den är precis så enkel som den låter, kruxet är bara att komma ihåg den morgon och kväll. Du får även tips på hur du bäst täcker och behandlar finnarna som ändå har mage att dyka upp!

Varför är min hy fet och oljig?

Om du har fet hy är det en överproduktion av talg som är boven i dramat. Rätt mängd talg är dock nyttigt för din hud. Det hjälper till att både återfukta och skydda. Det är när huden producerar för mycket talg som den lätt blir fet och täpper till porerna. Något som i sin tur kan leda till att finnar poppar upp.

Även en fet hy kräver sin dagliga dos av återfuktning!

Så här förebygger du fet och oljig hy

Vad som först och främst måste klargöras är en vanlig missuppfattning – att fet och oljig hy ska torkas ut. Känner du dig träffad? Då måste du genast tänka om. Även en fet hy kräver sin dagliga dos av återfuktning! Då med en betoning på fukt, inte fett.

Salicylsyra en magiskt bra ingrediens i hudvård mot fet och oljig hy!

Varför ständigt salicylsyra i hudvård för fet hy?

Salicylsyra är en syra som öppnar upp tilltäppta porer och verkar antiinflammatorisk. Det gör det svårare för bakterier att fästa på huden, bakterier som blanda annat kan utveckla akne. Därför är salicylsyra en magiskt bra ingrediens i hudvård mot fet och oljig hy!


Finnar? Här kan du läsa mer om hur du behandlar akne


Bästa hudvårdsrutinen för fet och oljig hy – 3 enkla steg

En hudvårdsrutin för fet och oljig hy är en trestegsraket. Enkelt, eller hur? Den ska dock genomföras både morgon och kväll, inte bara när du känner för det. Något du kanske lättare kommer ihåg genom att ha hudvårdsprodukterna nära till hands i badrummet?

1.

Rengör ansiktet

Fokusera på milda rengöringsprodukter när du rengör ansiktet (morgon och kväll var det!) som inte torkar ut huden. Kolla också efter en ansiktsrengöring som innehåller salicylsyra, det är toppen för fet hy. Mild och salicylsyra, check?

2.

Återfukta ansiktet

Ansiktskrämer är till för att återfukta huden, absolut. Men se till att den du använder är anpassad för just din hudtyp. Satsa därför på en fettfri ansiktskräm i gelform som återfuktar, mattar ner och absorberar överflödigt fett. Undvik feta krämer och vissa oljor som riskerar att täppa till porerna!

3.

Punktmarkera och behandla finnarna

Du har gjort allt rätt, rengjort och återfuktat... Ändå har finnar poppat upp! Känner du igen dig? Det är inte bara hudvården som styr – väderomslag, stress, sömnbrist, hormoner och allt annat i din vardag påverkar också huden. Och visst är det inte så kul alla gånger när det lyser rött på nästippen. Men då kan ett täckstift eller concealer som både täcker och torkar ut finnen komma väl till pass.

Fått inte bara en, utan flera finnar? 

Skräm aknen med kräm! Du läste rätt, det kan vara läge att behandla hela ansiktet med en särskild aknekräm för att få huden i balans igen.

fet oljig hy

"Nästan ingen har finnar, bara jag", eller?

Det stämmer inte alls. Faktum är att 1/3 av alla ungdomar i åldrarna 12-16 har problem med finnar och behöver någon form av behandling. Det vet ACO. Därför tog de fram ACO Spotless – en komplett hudvårdsserie för att förebygga finnar och motverka oren hud.

Publicerad:23 juni 2021

Den här artikeln är ett samarbete med våra vänner på ACO.