Alltid fri frakt vid recept
Snabb leverans & fri frakt över 249kr

Allt om mogen hy – vad det är och hur du tar hand om den

Precis som du blir äldre, blir också din hy. Och din hud får utstå mycket med åren: väder, vind, tårar, skratt, kyssar, ilska.. 

Med en åldrande hud, i hudvårdstermer "mogen hy", kommer nya behov och en hel värld av anti-age- och age-delay-produkter. Är det bara ännu ett säljtrick eller precis det din hud behöver och mår bra av?

Här läser du mer om vad mogen hy innebär, och hur du tar hand om den på bästa sätt.

Vad är mogen hy? 

I takt med att du blir äldre minskar kroppens naturliga produktion av kollagen och hyaluronsyra. Två ämnen som bland annat ser till att din hud är återfuktad, spänstig och slät. 

När kollagenet och hyaluronsyran minskar får du så småningom tecken på att du börjar få en mogen hy, som torrhet, rynkor och fina linjer.


Kollagen – vad är hemligheten?


Vid vilken ålder är min hy “mogen”? 

Det finns inget rakt svar på frågan vid vilken ålder din hy räknas som “mogen”. Som med det mesta är det väldigt individuellt. Men runt 25-30 årsåldern minskar generellt kollagenproduktionen. 

Med det sagt – det enda som är helt säkert är att alla människor får rynkor förr eller senare. Det är en naturlig del av att leva och bli äldre. 

Har du koll på att...

Sol, miljöföroreningar, rökning och stress är din huds värsta fiender. Dessa yttre faktorer spelar också stor roll för hur snabbt din hud åldras.

mogen hy

Vad behöver en mogen hy?

En mogen hy behöver lite hjälp på traven för att behålla och få tillbaka både spänst och fukt. Därför behöver du tänka till en extra gång när du väljer hudvård. 

Ingredienser som är bra för mogen hy 

  • Hyaluronsyra som hjälper till att återfukta huden. 
  • Vitamin A, C och E som bland annat boostar kroppens egen produktion av kollagen. Det skyddar också din hud mot yttre faktorer, som miljöföroreningar. 
  • Solskydd som skyddar din hud mot starkt UV-ljus. 

Serum ger också bra fukt till mogen hy

En bra hudvårdsrutin mer eller mindre kräver ett serum. Ja, det är sant. Ett serum används under din dagkräm eller nattkräm. Serum har ofta en hög koncentration av aktiva ingredienser och stärker effekten av din ansiktskräm. Extra bra för mogen hy som lätt blir torr och behöver en extra knuff!

Har du koll på att… 

  • Kolla efter vitamin A när du väljer serum, det hjälper till att öka elasticiteten och minska rynkor genom att stimulera kollagenproduktionen. 

Tips! ACOs Age Delay Serum innehåller Vitamin A. Den är också oparfymerad och extra skonsam mot din hud. 

mogen hy

Age Delay – hudvård anpassad för mogen hy

Hösten 2020 lanserade ACO hudvårdsserien Age Delay. Serien har sex olika ansiktsprodukter särskilt framtagna för dig som har mogen hy och vill få bukt med torrhet, rynkor och ojämn hy. Dessutom innehåller produkterna allt du precis har läst om är viktigt för mogen hy: 

  • Kortkedjad hyaluronsyra som med sin låga molekylvikt tränger ner i huden och återfuktar den på djupet. 
  • Niacinamid och peptider som jämnar ut hudton- och struktur, men även hjälper huden att producera kollagen (vilket gör din hud fastare). 
  • Vitamin C och E som skyddar mot fria radikaler
  • Alla dagkrämerna för Age Delay innehåller SPF 15. Så snart du applicerat ansiktskrämen på morgonkvisten är du alltså redo för en dag utomhus!

Age Delay- produkterna ökar alltså hudens naturliga kollagenproduktion, jämnar ut hudtonen, stärker hudbarriären och återfuktar på djupet. På så sätt motverkar Age Delay tidiga ålderstecken och minskar rynkor. Precis vad mogen hy behöver. 

Publicerad:14 mars 2021

Artikeln är ett samarbete med ACO, en tungviktare inom svensk hudvård sedan 30-talet. ACO har något för alla hudtper, men deras serie "Age Delay" är särskilt framtagen för mogen hy.