Nätapoteket som gör det lätt att levaKvick leverans & fri frakt över 199krSchyssta priser, såklart

Sportlov och noll idéer? Här är tips på aktiviteter

Snart sportlov. Har du förberett några roliga aktiviteter än? Inte? Ta’t lugnt. Här hittar du 5 tips på sportlovsaktiviteter att göra både inne och ute. Aktiviteterna innehåller både pyssel, rörelse och frisk luft. Perfekt för såväl stora som små sportlovsfirare.

Varför sportlov?

Sportlovet är en svensk tradition som sträcker sig tillbaka till andra världskriget. Då stängdes skolorna en vecka för att spara pengar genom minskad bränsleförbrukning. Men idag handlar sportlovet om att barn ska aktiveras och få motion.

När är sportlovet?

Sportlovsveckorna ligger mellan veckorna 7–10. När det är er tur beror på var i Sverige ni bor.

5 tips på aktiviteter under sportlovet

1

sportlov

Spela aktivitetsbingo 

Låt ditt barn pyssla fram en spelplan med 3x3 rutor. Fyll varje ruta med både saker att se och göra utomhus. Till exempel åka pulka, leka kull, hoppa hage, bygga en snölykta, leka kurragömma. Eller också se en fågel, samla 10 stenar, bygga en barkbåt, hitta en gran.
Låt ditt barns fantasi flöda fritt! 

När spelplanen är klar är det dags att ge er ut och kryssa. Glöm inte ropa BINGO när en rad är ifylld. Kanske ska hela brickan kryssas innan det är dags att gå in igen?

2

sportlov

Vågar ni vinterbada?

Att hacka hål i isen och ta sig ett dopp är en trend som blivit allt vanligare runt om i Sverige. Har du vågat testa än? Om inte så kanske det är en kul utmaning för både dig och ditt barn under sportlovet. Här är ett par grejer ni kan tänka på innan ni kliver ner i det kalla vattnet: 

  • Bada inte ensamma. Prata gärna ihop er med fler som är nyfikna på vinterbad och gör det tillsammans.
  • Packa badskor, mössa och kläder som både är varma och lätta att dra på.
  • Ta med något att stå på när ni byter om så undviker ni kalla fossingar ovanför vattnet.
  • Packa fikakorgen med en termos varm dryck. Som choklad eller te. Det kommer vara ett ljuvligt (eller snarare välbehövligt) avslut på en iskall aktivitet.

Tips! 
Gör din egen varm choklad. Allt som behövs är en kopp valfri mjölkdryck, 2 tsk kakao och 2 tsk honung. Rör ihop och värm i en kastrull på spisen. 

3

sportlov

Laga mat utomhus 

Var du också en av dom som hittade årets julklapp – stormköket under granen i år? Isåfall är sportlovet ett ypperligt tillfälle att använda det. Ta med familjen ut i skogen eller närmaste friluftsområde och laga mat. Antingen från grunden eller värm på en färdig soppa. Allt smakar godare ute i det fria! 

Har du inget stormkök? En korvgrillning fungerar lika bra. I friluftsområden runt om i Sverige finns färdiga grillplatser och vindskydd ni kan utnyttja – leta upp ett nära er och ta er ut!

4

sportlov

Utmana varandra i en hinderbana

Gå ut till närmaste park eller skog. Utse en av er som bestämmer en bana. Utmana sen varandra i vem som klarar av att genomföra banan snabbast. 

Tips!

En hinderbana går minst lika bra att genomföra inomhus. Utmana er i att inte nudda golv – fram med böcker, stolar, mattor, kuddar och lek loss i olika vägar på banan.

5

sportlov

Inte sugen på att gå ut? Kirra en hemmabio istället 

Visst finns det inget dåligt väder, bara dåliga kläder… Men! Ibland är det mysigt att få stanna inne om vädret inte är på topp. Det går såklart att göra en aktivitet av det med – vad sägs om en hemmabio? 

Låt ditt barn pyssla fram både biobiljetter och sittplatser till er framför tvn. Tillsammans kan ni sen förbereda mellanmål som serveras till filmen. Bananplättar eller morotsstavar att dippa är till exempel smaskiga snacks i biomörkret!

 

Av:Elin Storäng, Skribent
Publicerad:15 mars 2021

Hämta ut recept? Då är det fri frakt!