Alltid fri frakt vid recept
Snabb leverans & fri frakt över 249kr

Grejen med fiskolja – och vad omega-3 är bra för

“Fisk är nyttigt!” säger många. Men varför?

Fisk innehåller flera viktiga näringsämnen – omega-3 är en av dem. Få näringsämnen har studerats så noga som omega-3-fettsyror. Och studierna visar att fett från fisk har en positiv effekt på många funktioner i kroppen. 

Här läser du mer om fisk och omega-3 – vad det är bra för och vilken omega-3 du ska välja. 

Den här artikeln är en annons och berör kosttillskott.
Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost och en hälsosam livsstil. 


Fisk är bra för hälsan – då som nu

Att öka andelen mat från havet verkar påverka hälsan på ett bra sätt. Människor som historiskt ätit mycket mat från haven har också haft en relativt bra hälsa. Även idag går det att se att länder som Malaysia och Indonesien har mycket låga nivåer av hjärt-kärlsjukdomar – två länder som har den högsta konsumtionen av fisk per person i världen!

Hälsopåståenden som kopplas till fiskolja och omega-3

Dessa hälsopåståenden har säkerställts av experter inom Europeiska unionen och är bedömda och baserade på vetenskapliga bevis:

  • EPA och DHA bidrar till hjärtats normala funktion*
  • DHA bidrar till normal hjärnfunktion**
  • DHA bidrar till att upprätthålla normal syn**
  • DHA bidrar till ögats och hjärnans utveckling hos foster och ammande barn***

*Den gynnsamma effekten uppnås vid ett dagligt intag av 250 mg EPA och DHA. 

**Den gynnsamma effekten uppnås vid ett dagligt intag av 250 mg DHA.

***Gynnsam effekt uppnås vid ett dagligt intag på 200 mg DHA, utöver det rekommenderade dagliga intaget av omega 3-fettsyror för vuxna (det vill säga + 250 mg DHA och EPA).

Är omega-3 bra för huden?

Det finns en del forskning kring sambandet mellan omega-3 och en bättre hy. Studier som visar att att omega-3 fettsyror spelar en viss roll.* Personer som har akne, psoriasis eller rosacea har nämligen ofta ett så kallat “inflammatoriskt hudtillstånd”. Eftersom omega-3 fettsyror har en antiinflammatorisk effekt kan det mildra sådana tillstånd, även om det ännu inte finns några godkända hälsopåstående gällande hud och omega-3 fettsyror. Men mycket tyder på ett samband.

Några forskningsresultat kring omega-3 och hud

  • Omega-3-fettsyror kan minska produktionen av molekyler och ämnen kopplade till inflammation, såsom inflammatoriska eikosanoider och cytokiner.*
  • Omega-3-fettsyror har en viktig roll för hudens genomsläpplighet och kan därmed bidra till en välmående hud.*   

*Calder, Philip C. “n-3 polyunsaturated fatty acids, inflammation, and inflammatory diseases.” The American journal of clinical nutrition vol. 83,6 Suppl (2006): 1505S-1519S. doi:10.1093/ajcn/83.6.1505S

Välj rätt omega-3 för dig och dina behov

Omega-3 har flera hälsopåståenden – kanske är det därför det är ett av det mest populära kosttillskotten i Sverige. Men alla människor är olika och har olika behov. För att alla ska ha möjlighet att få i sig nyttigheterna, oavsett om du är vegan eller föredrar flytande i form, behövs olika varianter. Nedan är några favvos från BioSalma!

Miljömärkt omega-3

Maxat med omega-3 – hela 70%

Omega-3 på ren laxolja

Tuggisar med omega-3 för barn

Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost och en hälsosam livsstil.

omega-3 bra för

BioSalmas omega-3 från norska kuster*

Vårt kära grannland Norge har en lång historia av att ta vara på den näring som havet har att erbjuda. BioSalmas historia började också i Norge, med den rena bärnstensfärgade laxoljan. Sen BioSalmas Omega-3 salmon oil* blev till har de tagit fram många fler omega-3 produkter – och då alltid med din hälsa i fokus. Om du letar efter kosttillskott med råvaror av toppkvalitet är BioSalma det självklara valet.

Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost och en hälsosam livsstil.


BioSalma är kosttillskott. Rekommenderad daglig dos bör inte överskridas. Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost och en hälsosam livsstil. Förvaras utom räckhåll för små barn.

Publicerad:12 maj 2021

Den här artikeln är en annons och ett samarbete med BioSalma. Artikeln berör kosttillskott. Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost och en hälsosam livsstil.