Snabbt och smärtfritt direkt hem till dörren
Årets e-handlare 2023
Hudvård

Akne? Så motverkar du torr hud vid uttorkande behandlingar

Den här artikeln är ett annonssamarbete med La Roche-Posay. Behandlingar med aknemedicin och eventuella förändringar i behandlingen ska alltid ske i samråd med läkare.

Upplever du att din hud blir torr och stram när du tar aknemedicin? Du är inte ensam, det heter faktiskt uttorkande behandling av en anledning. Men det finns knep att ta till för att undvika torr hud trots aknemedicin. En bra start är att se över sin hudvårdsrutin så att den passar en torr och samtidigt aknebenägen hudHär tar du del av hur en sån hudvårdsrutin ska se ut, från början till slut.

Steg 1 – mild ansiktsrengöring som passar aknebenägen hud 

Uttorkande aknebehandlingar är väldigt effektiva, men kan ha sina sidoeffekter – som att huden blir torr och i vissa fall även irriterade. Även rödhet, grovhet och ibland brännande känsla och stramhet i huden är vanligt. Därför är det bra att välja en ansiktsrengöring i form av rengöringskräm eller mousse som ger fukt och lugnar huden. Se till att använda en mild rengöringskräm som passar känslig hud och som stärker upp hudbarriären. Kolla efter ingredienser som Niacinamid och thermalskt källvatten, och kom ihåg att använda ansiktsrengöring morgon och kväll.

La Roche-Posay Effaclar H ISO-Biome Rengöringskräm 200 ml
-15%

La Roche-Posay

Effaclar H ISO-Biome Rengöringskräm 200 ml

160 kr 
Ord.pris 189 kr (-15%)Lägsta pris 143 kr 

Steg 2 – ansiktskräm för känslig hud

Precis som med rengöringskrämen är det viktigt att använda en ansiktskräm som passar känslig och aknebenägen hud. Niacinamid, som är en form av vitamin B3, är ett exempel på en ingrediens som kan vara bra att leta efter när du väljer ansiktskräm eftersom den kan ge en starkare hudbarriär, bättre fukthalt och mindre synliga porer. Även ansiktskräm ska användas både morgon och kväll.

La Roche-Posay Effaclar H ISO-Biome Creme 40 ml
-15%

La Roche-Posay

Effaclar H ISO-Biome Creme 40 ml

169 kr 
Ord.pris 199 kr (-15%)Lägsta pris 151 kr 

Steg 3 – skydda huden med solskydd hela dagen 

Steg 3 i hudvårdsrutinen vid uttorkande behandlingar mot akne är otroligt viktigt – och det är solskydd. Uttorkande behandlingar gör att huden blir känslig för solen, med andra ord kan du lättare bränna dig i solen. Dessutom fortsätter huden vara känslig för solen i några månader efter att du avslutat aknebehandlingen. Var försiktig och undvik solning och direkt solljus under och efter behandling.

Se även till att använda ett solskydd med högt (helst SPF 50+) UVB och UVA-skydd innan du går ut. Gör det året runt och speciellt när du befinner dig på soliga platser. Kom ihåg att skydda hela kroppen och hela ansiktet, även runt ögonen. Se till att fylla på under dagen också.

Steg 4 – återfukta läpparna och runt ögonen

Läpparna kan bli torra, nariga och spricka vid uttorkande behandlingar. Se därför till att alltid ha ett vårdande läppbalsam med dig så du kan återfukta dina läppar när det behövs, oavsett om du är hemma eller iväg. Se även till att återfukta området runt ögonen eftersom huden lätt kan bli torr i det området, och då är det väldigt skönt med en lugnande ögonkräm.

La Roche-Posay Cicaplast Lips 7 ml
-15%

La Roche-Posay

Cicaplast Lips 7 ml

63 kr 
Ord.pris 75 kr (-15%)Lägsta pris 60 kr 

Se till att din hudvård faktiskt blir en rutin

Att följa en hudvårdsrutin är A och O för att din hud ska må bra. Se därför till att du gör den varje dag, istället för någon gång ibland. Den här rutinen tar inte mer än några minuter och din hud kommer att tacka dig!