Snabb leverans, såklartFri frakt vid recept eller köp över 199krSchyssta priser och erbjudanden
Allergi
Baby & barn
Djur
Elektronik
Förkylning
Hjälpmedel & säkerhet
Hudvård
Hushåll
Hårvård
Intimvård
Mage & tarm
Mat & dryck
Munvård
Presenter
Sex & lust
Sluta röka
Smink
Sår, bett & stick
Träning
Viktkontroll
Vitaminer & kosttillskott
Välmående
Värk & feber
Ögon & öron

Fri frakt vid recept eller köp över 199kr

Finnar? Därför får du akne och så behandlar du!

Akne, finnar eller pormaskar – kärt barn har många namn. Och visst kan det vara jobbigt när finnarna på hakan poppar upp igen? Men du är ju inte ensam. Akne är vanligt och beror på inflammerade talgkörtlar. INTE att din hud är smutsig och ska tvättas mer (vilket många tror). Nej, det finns andra tips och råd för hur du bäst behandlar din akne. 

Här läser du allt om akne, hur det uppkommer och hur du behandlar det!

Vad är akne?  

När kroppen producerar för mycket talg, täpps porerna igen och akne bildas. Det liknar utslag som antingen är små och gula eller röda och lite upphöjda. Utslagen kan göra lite ont, men är helt ofarliga.

Kläm inte finnarna

Låt dina finnar på hakan vara! Om du klämmer finnarna riskerar du att få in bakterier och smuts i huden. Det förvärrar aknen. Håll därför fingrarna i styr. 

akne

Är det vanligt med finnar på ryggen? 

Det är vanligast att du får akne i ansiktet, på ryggen eller bröstet. Där är talgkörtlarna som störst. 

Vad har talg med finnar att göra?

Din hud producerar hela tiden talg för att hålla den fuktig och skydda den. Talg är alltså bra för din hud – men i lagom mängd. Hos vissa personer produceras nämligen för mycket talg. Den ökade produktionen beror på lite olika saker. Det kan till exempel vara värme, hormoner, mediciner eller så är det helt enkelt ärftligt. 

Hur behandlar jag min akne?

När du behandlar din akne så ska du välja hudvård som är anpassad för akne. Var också snäll mot huden genom att välja skonsamma produkter. Kanske viktigast av allt; Känn dig inte stressad eller besviken om din behandling inte ger önskat resultat direkt. Det kan ta lite tid. Från 2 månader upp till ett halvår. Håll ut!

akne

Akne beror INTE på att din hud är smutsig

Akne har inget att göra med att du är smutsig och behöver tvätta dig mer. Tvärtom är det viktigt att du inte tvättar för mycket eller använder för starka produkter. Då kan din hud torka ut. Det i sin tur riskerar att din hud producerar ännu mer talg. 

Tips på hudvårdsrutin för din akne

1

Tvätta ansiktet med en mild ansiktsrengöring morgon och kväll.

2

Använd ett ansiktsvatten eller behandling som innehåller BHA (salicylsyra). Det tränger in i porerna och avlägsnar försiktigt döda hudceller.

3

Återfukta med en dagkräm eller nattkräm som är anpassad för aknebenägen hud. På sommaren är det också viktigt att du använder solskydd för ansiktet som innehåller SPF. När du behandlar din akne kan det göra att huden blir tunnare och mer känslig för sol. 

akne

Kom ihåg! 

  • Var snäll mot din hud och introducera därför nya produkter försiktigt. Din hud behöver helt enkelt vänja sig innan du använder de nya produkterna varje dag. 

När ska jag söka vård för min akne? 

Har du testat att behandla din akne med anpassade produkter – men ändå inte märkt någon skillnad? Om du har stora problem med din akne kan du alltid gå till din närmaste vårdcentral eller kontakta 1177 Vårdguiden för rådgivning. Det finns bra hjälp att få!

Publicerad:12 mars 2021