✓ Fri frakt över 299 kr och vid recept
Familj

Barn med magsjuka? Farmaceutens bästa tips & råd

Niki MiglisFarmaceut
22 november 2023

Artikeln är skriven av en av våra farmaceuter, läs mer om våra farmaceuter här. Artikeln berör kosttillskott. Rekommenderad daglig dos bör inte överskridas. Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost och en hälsosam livsstil. Artikeln berör även CE-märkta medicintekniska produkter, läs bruksanvisning noga före användning.

Har ditt barn fått magsjuka? Kräkningar, diarré och feber kan vara riktigt tufft för en liten. Och för dig som förälder! Som tur är går magsjuka oftast över av sig själv. Här är farmaceutens bästa tips om allt från handhygien till vätska och mat när ett barn har magsjuka.

Snabbt om magsjuka hos barn

Symtom: De vanligaste symtomen på magsjuka är att barnet kräks eller har diarré.

Behandling: Magsjuka kräver oftast ingen behandling, men det är viktigt att barnet får i sig mycket vätska.

Stanna hemma: Minst 2 dygn efter sista symtomen för att undvika smitta.

Symtom på magsjuka hos barn

Magsjuka är aldrig någon höjdare… Men oftast sitter magsjukan bara i några dagar på ett barn. När ett barn blivit magsjukt brukar ett eller flera av de här symtomen hälsa på: 

 • Kräkningar – som oftast avtar inom 1–2 dagar. 
 • Diarré – som kan hålla i sig upp till en vecka.
 • Illamående.
 • Ont i magen.
 • Feber.
 • Trötthet.

När magen gör revolt är det inte ovanligt att barnet tappar matlusten också. 

Vad gör man vid magsjuka hos barn?

Hur jobbigt det än är med magsjuka, så är det skönt att veta att det oftast går över av sig själv. Den största risken med magsjuka är att små barn kan få vätskebrist på grund av kräkningarna eller diarrén. Det är vanligast hos barn under 2 år och kan kräva behandling. Därför är det viktigt att förebygga genom att hjälpa ditt barn att få i sig vätska.

Farmaceuten: 7 tips för att undvika vätskebrist under magsjukan

Att få i sig vätska kan vara det sista man är sugen på när det mesta kommer upp igen. Men det är viktigt att du hjälper ditt magsjuka barn att få i sig vätska. Här är några tips!

1.Hjälp ditt magsjuka barn att dricka

När ett barn är magsjukt behöver hen faktiskt dricka mer än vanligt. Ett råd för att minska risken att barnet kräks upp vätskan är att ge lite dryck åt gången, men oftare. Vill ditt barn inte dricka själv? Testa att ge dryck med sked. Om ditt barn har kraftiga kräkningar behöver du ge 2 teskedar vätska var 5:e minut.

2.Ta hjälp av vätskeersättning

Kräks ditt barn mycket? Eller har barnet kraftig diarré? Då kan vätskeersättning vara på sin plats. Det hjälper till att återställa vätskebalansen hos ditt magsjuka barn. Välj gärna en smak du tror ditt barn gillar – testa att blanda ut med lite saft om smaken inte går hem.

3.Brustabletter mot diarré

Om ditt magsjuka barn har stora besvär med diarré kan du testa brustabletter mot akut diarré, de finns för barn i olika åldrar. De har dubbelverkande effekt då de både hjälper till att stoppa diarrén och att återställa vätskebalansen i kroppen. Kika alltid noga i bipacksedeln innan användning för att kontrollera åldersgräns och rätt dosering beroende på ditt barns ålder.

4.Droppa vätska i munnen

Om ditt barn har svårt att dricka själv kan du testa att ge vätska med en läkemedelsspruta för barn. Då droppar du vätska längs insidan av kinden, som sedan rinner ner i svalget.

5.Försök med isglass eller saft

Om ditt barn inte vill dricka kan du försöka lösa det med lite kreativitet. Isglass är egentligen vätska i fryst form! Men kom ihåg att ändå fortsätta erbjuda vätskeersättning och annan dryck. Att bara äta en isglass räcker dessvärre inte.

6.Amma oftare

Om du har ett barn som ammar fortsätter du med det, men oftare. Fortsätt även om barnet kräks. Ibland vill magsjuka bebisar inte suga på bröstet, då är ett tips att pumpa ur bröstmjölk med en bröstpump och sedan mata med sked.

7.Ge inte upp!

Även när ditt barn kräks upp allt hen fått ner, gäller det att fortsätta kämpa på med vätska för att undvika vätskebrist och uttorkning. Håll ut – magsjuka brukar gå över inom några dagar!

Kom ihåg! Ge inte barn med magsjuka lightprodukter eller starka juicer eftersom de kan förvärra magproblemen.

Tips kring mat och magsjuka

Det kan vara svårt att äta när kräkningarna avlöser varandra. Den gyllene regeln när du har ett magsjukt barn är att ge barnet det hen är sugen på. Och kom ihåg att det allra viktigaste är att motverka vätskebrist. 

Mat för magsjuka barn

När kräkningarna avtagit kan diarrén hålla i sig. Här är tips på sånt som brukar vara snällt mot magen även när diarré spökar:

 • Om ditt barn ammar fortsätter du med det oavsett kräkningar och diarré.
 • Om du har ett barn som inte ammar kan risvälling eller majsvälling vara ett bra alternativ.
 • Om ditt barn är över 6 månader kan du testa morotssoppa. Det kan nämligen hjälpa till att få stopp på jobbiga diarréer. 

Mat efter ditt barn haft magsjuka

När magsjukan börjar ge med sig eller när ditt barn är sugen på vanlig mat igen kan du ge det. Faktum är att tarmen mår bättre snabbare när den får i sig mat och näring. Här är några tips:

 • Börja med små portioner åt gången.
 • Undvik frukt och fiberrik mat som kan uppröra magen.
 • Satsa på snäll mat som vitt ris, yoghurt eller ljust bröd. 
 • Ge ditt barn det hen är sugen på!

Så smittar magsjuka bland barn

När ett barn får magsjuka brukar det bero på virus som sprids i luften, genom leksaker eller vid direktkontakt. Så bli inte förvånad om flera i familjen eller på förskolan har magsjuka samtidigt eftersom virusen smittar så lätt.

Ibland kan magsjuka hos barn bero på bakterier eller parasiter. Det är inte lika vanligt men symtomen är ungefär likadana. 

Hur lång är inkubationstiden för magsjuka hos barn?

Inkubationstiden för magsjuka hos barn är bara några dagar. Det går med andra ord snabbt från smitta till symtom!

Förebygg att fler i familjen får magsjuka

För att minska risken att magsjuka smittar är det viktigt att vara noggrann med hygien. Tänk på att tvätta händerna med tvål och vatten:

 • Efter toalettbesök
 • Efter blöjbyten
 • Efter kräkningar
 • Före matlagning
 • Före måltider

När kan barn gå till förskolan efter magsjuka?

När ditt barn har magsjuka är det läge att stanna hemma – minst 2 dygn efter sista symtomet. Barn som går på förskolan kan gå tillbaka när de äter normalt, inte har kräkts eller har haft vattentunn diarré på minst 2 dygn. 

När är det dags att söka vård?

Magsjuka brukar som sagt gå över av sig själv – som tur är. Det brukar ta en dag eller två, men ibland kan diarré hålla i sig upp till en vecka. 

Kontakta vården om något av det här stämmer in på ditt barn:

 • Ditt barn har diarré och kräkningar, och är yngre än 6 månader. 
 • Ditt barn har inte blivit bättre på ett dygn.
 • Ditt barn har haft löst bajs över två veckor, men verkar friskt annars. 
 • Ditt barn har en kronisk sjukdom och du är osäker på om barnet behöver vård. 

Kontakta vården direkt om ditt barn har kräks, har diarré och något av det här stämmer:

 • Det finns blod i barnets bajs eller kräk.
 • Ditt barn har väldigt ont i magen och det går inte över.
 • Ditt barn är trött, orkeslöst och verkar frånvarande.
 • Ditt barn kissar mindre än vanligt.
 • Ditt barn får inte i sig någon vätska.