Snabb leverans, såklartFri frakt vid recept eller köp över 199krSchyssta priser och erbjudanden
Allergi
Baby & barn
Djur
Elektronik
Förkylning
Hjälpmedel & säkerhet
Hudvård
Hushåll
Hårvård
Intimvård
Mage & tarm
Mat & dryck
Munvård
Presenter
Sex & lust
Sluta röka
Smink
Sår, bett & stick
Träning
Viktkontroll
Vitaminer & kosttillskott
Välmående
Värk & feber
Ögon & öron

Fri frakt vid recept eller köp över 199kr

Bebis med magknip? 10 tips som lindrar magont!

Din bebis gråter, men du vet varken varför eller hur du tröstar… Det är minst sagt lätt att känna sig lite lost som nybliven förälder. En vanlig orsak till en ledsen bebis är dock magknip, något som ofta lindras med ett par enkla knep. 

Här är tipsen för hur du lindrar din bebis magknip – så gråt blir till glatt joller igen!

Varför får bebisar magknip? 

Det är vanligt att det kniper och gör ont i magen hos nyfödda bebisar. Inte konstigt, då magsäcken växer snabbt den första tiden och tarmarna inte heller är helt färdigutvecklade. 

En nyfödd bebis måste också vänja sig vid mat den inte åt i mammans mage. Som bröstmjölk eller ersättning – något som också kan ligga bakom varför bebisens mage gör ont.

Så här märker du om din bebis har ont i magen 

  • Bebisen drar upp benen mot magen eller spänner sin lilla kropp bakåt. 
  • Bebisen pruttar mycket och magen spänner ut. 
  • Bebisen gråter, gnäller eller gnyr mer än vanligt.

10 tips som lindrar din bebis magknip

1

magknip

Sätt din bebis i en “kungastol”

Det gör du genom att sätta bebisens rygg mot din mage och hålla i den med dina händer under bebisens knän. Med andra ord sätter du bebisen i en knäböjsposition. Något som underlättar matsmältningen då tarmarna hos din bebis masseras på ett skönt sätt. 

 

2

magknip

Tryck lite lätt på din bebis mage 

Något du gör genom att hålla din bebis i positionen “tigern i trädet”; lägg bebisen på mage på din ena arm med huvudet mot armbågen. Med samma arm tar du tag om bebisens små fötter och trycker dem lite försiktigt mot bebisens mage. Din fria hand håller du på bebisens rygg och stöttar den samtidigt med hjälp av din mage. Sådärja, nu kan din bebis slappna av!

3

Använd en pysventil 

En pysventil (även kallad fisventil) är ett bra grej om din bebis har mycket gaser i magen. Använd ventilen upp till tre gånger på ett dygn så lugnar förhoppningsvis bebisens mage ner sig.

4

Lugna din bebis mage med magdroppar

Magdroppar med bakteriekultur är fullproppade med snälla bakterier som är bra för din bebis. De hjälper till att både lugna bebisens mage och stärka immunförsvaret på samma gång. 

5

Repetitiva och brummande ljud lugnar din bebis

Har du någon gång kommit hem till en småbarnsförälder där köksfläkten är igång konstant? Tro’et eller ej, de har inte blivit galna – bebisar tycker om repetitiva och brummande ljud! Det påminner helt enkelt din nyfödda bebis om tryggheten i mammans mage. 

6

Massera din bebis mage med rörelse

Lägg bebisen på skötbordet och “cykla” med bebisens ben. Tryck sen benen lite lätt mot bebisens mage. Rörelse hjälper nämligen mot magont. 

7

magknip

Dansa, guppa och var nära din bebis

Bebisar gillar rytmiska rörelser så nu är det upp till dig att vara lite kreativ…Håll bebisen i din famn och guppa på en pilatesboll till exempel. Eller varför inte plugga i lurarna och dansa med din bebis till musik? Ibland räcker det dock att gå omkring en stund där hemma – så länge din bebis får vara nära dig!

8

Få din bebis att slappna av med ett bad

Fram med en mjukgörande olja och tappa upp ett kroppstempererat bad (37 grader). Det hjälper många bebisar att lugna ner sig när magen gör ont. 

 

9

magknip

Håll bebisen nära dig med en bärsjal

Det finns många positiva grejer med att bära din bebis i en bärsjal (eller bärsele). Det påminner bebisen om tiden i magen – det är trångt och den är nära dig. Bebisens ben kan också lättare dras upp mot magen, vilket är en bra position när magen gör ont. 

10

Se över er matrutin

Det finns en del grejer du kan testa om du märker att din bebis får ont i magen när du matar. Kanske är det kosten för dig som ammar som behöver ändras. Eller behöver din bebis en annan typ av ersättning? Kontakta närmaste barnavårdscentral eller ring till 1177 vårdguiden för rådgivning. 

 

Produkterna för din bebis magknip

Av:Elin Storäng, Skribent
Publicerad:15 mars 2021

Artikeln har tagits fram tillsammans med våra vänner på Rulla vagn