Alltid fri frakt vid recept
Snabb leverans & fri frakt över 249kr

Bebis med blöjutslag? Såhär lindrar du blöjeksem hos barn

Har ditt barn fått röda utslag från blöjan? Blöjeksem, även kallat blöjutslag eller blöjdermatit, är ett vanligt hudbesvär hos barn. Som tur är brukar det gå fint att ta hand om hemma.

Här tar du del av några goda råd för att bli kvitt jobbigt blöjeksem!

Symtom på blöjeksem

Blöjeksem visar sig genom röda utslag på huden kring blöjan. Utslagen brukar dyka upp på olika ställen där blöjan har suttit och vara olika stora. Ibland kliar och svider det också, men generellt är symtomen milda.

Hur vanligt är blöjeksem?

Som förälder är det lätt att bli orolig när ditt barn får hudbesvär. Men blöjeksem är väldigt vanligt – nästan 90% av alla spädbarn drabbas någon gång. Som tur är brukar det gå bra att både förebygga och lindra det själv.

Blöjor orsakar lätt blöjeksem

Det blir lätt instängt och fuktigt i blöjan. Kisset och bajset gör sitt förstås, men blöjan gör också att det blir varmt och en ständig friktion mot huden. Men det är inte hopplöst, blöjeksem har faktiskt minskat i takt med att blöjor blivit mer absorberande och att det idag finns mer hudvård anpassad för barn. Med rätt medel går det att minska och kanske till och med slippa blöjeksem.


Visste du detta om blöjeksem... 

Blöjeksem är vanligare hos barn med löst bajs. 

Barns hud är känslig – använd snälla produkter

Barns hud är 30% tunnare än vuxnas. Det gör att deras hud är känsligare och mer genomtränglig, och därmed lättare blir torr och irriterad. Därför är det viktigt att ta hand om barns hud med omsorg och använda milda produkter utan parfym. Då minskar risken för hudbesvär, som till exempel blöjeksem.

blöjeksem

5 tips för att lindra blöjeksem

1.Lufta huden så länge du kan vid blöjbyten

Blöjbyten är ett bra tillfälle att lufta ditt barns hud. Lufta huden runt blöjan så länge det går när du byter och torka ordentligt. Det ska vara helt torrt till nästa blöja. Det är också bra att låta dit barn gå utan blöja så mycket som möjligt.

2.Byt blöja ofta

Att byta blöja ofta gör att huden får vara torr – huden tycker inte om när det är blött och fuktigt. Ju mindre huden behöver komma i kontakt med blöjinnehållet, desto mindre risk för blöjeksem. Vid tecken på blöjeksem kan det hjälpa att byta ännu oftare.

3.Välj rätt blöja

Blöjor med bra uppsugningsförmåga gör att huden inte ligger direkt mot bajs och kiss på samma sätt. Det är också bra att inte ha för tätt åtsittande blöjor – att ha lite luft mellan blöjan och huden kan göra stor skillnad mot blöjeksem.

4.Bada inte ditt barn för ofta

Att bada och duscha ditt barn är förstås viktigt, men det innebär också huden blir blöt och fuktig. Att bada ditt barn två gånger om dagen eller mer kan öka risken för blöjeksem och andra hudbesvär hos barn. Bada därför inte mer än det behövs, och använd snälla och oparfymerade inom bad- och dusch för barn. Torka alltid torrt och smörj in med hudvård för barn efter badet.

5.Välj skonsamma våtservetter

Det går åt många våtservetter med småbarn. De är praktiska och kan användas till allt ifrån blöjbyten, till kladdiga små munnar. Men vet du vad de innehåller? Välj våtservetter som både rengör och återfuktar huden på ett skonsamt sätt, utan kemikalier och konserveringsmedel som kan irritera små barns hud.

Waterwipes – framtagna för blöjeksem

WaterWipes grundare Edward McCloskey fick en dotter som utvecklade blöjeksem. När han inte hittade våtservetter utan kemikalier i bestämde han sig för att ta saken i egna händer. Resultatet blev WaterWipes.

WaterWipes våtservetter:

  • Innehåller 99,99 procent vatten och en droppe fruktextrakt som skyddar hudens barriär.
  • Innehåller inga konserveringsmedel eller kemikalier.
  • Är 100% växtbaserade.

Du får en servett som är lika effektiv och mångsidig som en vanlig våtservett, samtidigt som den är skonsam och återfuktande mot barnets hud. Eftersom de är så milda är de ett bra alternativ för nyfödda och barn med känslig hud. WaterWipes är till och med kliniskt testad som den bästa våtservetten mot orsakerna till blöjeksem.*

* Price AD et al, (2020). The BaSICS (Baby Skin Integrity Comparison Survey) study.

WaterWipes Våtservett Nedbrytningsbar Big Pack 12  x 60 st
-20%
Nyhet

WaterWipes

Våtservett Nedbrytningsbar Big Pack 12 x 60 st

343 kr 
Ord.pris 429 kr (-20%)
WaterWipes Våtservett Nedbrytningsbar 3-pack
-20%

WaterWipes

Våtservett Nedbrytningsbar 3-pack

91 kr 
Ord.pris 114 kr (-20%)
WaterWipes Våtservett Nedbrytningsbar 60 st
-20%

WaterWipes

Våtservett Nedbrytningsbar 60 st

31 kr 
Ord.pris 39 kr (-20%)
WaterWipes Våtservett Nedbrytningsbar 28 st
-20%

WaterWipes

Våtservett Nedbrytningsbar 28 st

21 kr 
Ord.pris 27 kr (-20%)

 

Sår eller blöjeksem som inte försvinner?

I de flesta fall hjälper tipsen ovan för att lindra blöjeksem. Om det inte går över eller blir värre är det dags att ta hjälp av vården.

Kontakta barnavårdscentralen, BVC, eller en vårdcentral om detta stämmer in på ditt barn:

  • Utslagen minskar inte efter några dagars behandling, eller blir mer rött eller sårigt.
  • Utslagen sprider sig till andra delar av kroppen utanför blöjan.

Du kan alltid ringa telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. De hjälper dig bedöma symtom och ger råd om vad du kan göra själv eller var du kan söka vård. Hos vårdappen Knodd kan du även prata med en barnsjuksköterska eller barnläkare direkt via videosamtal.

Publicerad:27 september 2021

Den här artikeln är ett samarbete med WaterWipes.