Snabb leverans, såklartFri frakt vid recept eller köp över 199krSchyssta priser och erbjudanden
Allergi
Baby & barn
Djur
Elektronik
Förkylning
Hjälpmedel & säkerhet
Hudvård
Hushåll
Hårvård
Intimvård
Mage & tarm
Mat & dryck
Munvård
Presenter
Sex & lust
Sluta röka
Smink
Sår, bett & stick
Träning
Viktkontroll
Vitaminer & kosttillskott
Välmående
Värk & feber
Ögon & öron

Håravfall

Att bli tunnhårig kan drabba män och kvinnor i alla åldrar. Åldersrelaterat håravfall sker för de flesta män förr eller senare. Håravfall kan även ha andra orsaker, som sjukdomar eller stress. Beroende på vilken typ av håravfall du har finns läkemedel och kosttillskott som främjar hårväxten.

Att tappa hår är en naturlig del av ett hårstrås växtcykel. Alla tappar hår – till och med så mycket som upp emot 100 strån per dag. Det kan låta mycket, men en människa har i genomsnitt hela 100 000 hårsäckar på huvudet. Hårsäckarna släpper regelbundet ifrån sig hårstrån för att kunna ge plats åt nya, så att håret som är kvar hålls helt och friskt.

Tecken på håravfall 

Att hitta hårstrån på kudden eller golvbrunnen i duschen är normalt och vanligtvis inget att oroa sig för. Men att hitta fler strån än vanligt, varje dag under en längre tid, kan vara ett tecken på håravfall. Håret kan även bli svårare att styla och kännas platt och tunt. Om du är man kan du upptäcka att hårfästet kryper högre upp på hjässan.

Orsaker till håravfall

Håravfall kan ha många olika orsaker:

  • Gener
  • Hormonförändringar, som vid graviditet eller klimakteriet
  • Stress eller psykisk ohälsa
  • Näringsbrist
  • Vissa sjukdomar
  • Vissa läkemedel
  • Konstant belastning av hårfästet, till exempel att ha en stram hästsvans varje dag

Manligt håravfall 

När man talar om manligt håravfall, även kallat androgen alopeci, menar man vanligtvis den ärftliga typen. Det beror på höga halter av det manliga könshormonet dihydrotestosteron, eller DHT. Androgen alopeci sker förr eller senare hos flertalet av alla män, men debuterar vid olika ålder och tar olika lång tid att utvecklas. Det börjar oftast med att hårfästet blir högre för att till slut bilda ett växande kalt område på hjässan.

Även kvinnor kan drabbas av androgen alopeci. Kvinnor får oftast inte kala områden utan mer diffust tunn hårväxt som utgår från benan.

Om du har denna typ av håravfall och vill behandla mot den finns läkemedel att tillgå. För bäst effekt bör du börja behandla så tidigt som möjligt efter att du upptäckt att du tappar hår. Läkemedlen botar inte, utan du kommer att behöva fortsätta behandla livet ut. De receptfria läkemedlen som finns hjälper endast mot denna typ av håravfall.

Alopecia areata 

Alopecia areata är en sjukdom som gör att hår faller av fläckvis. Det kännetecknas av runda, kala fläckar. Det sker oftast på hjässan, men kan drabba vilket område som helst på kroppen. För över hälften av de drabbade är tillståndet inte permanent utan håret kommer så småningom tillbaka. För vissa förvärras dock tillståndet och övergår till Alopecia totalis, förlust av allt hår på huvudet, eller Alopecia universalis, förlust av allt hår på hela kroppen. Det finns tyvärr ingen behandling för Alopecia areata, totalis och universalis.

Tillfälligt håravfall

Ibland kan håret tunnas ut på grund av tillfälliga faktorer. Du kan upptäcka det några månader efter psykisk påfrestning, som stress eller depression. Det kan också ske på grund av näringsbrist, sjukdomar, graviditet eller något läkemedel du tar.

De goda nyheterna är att håret växer tillbaka vid denna typ av håravfall. Det kan behövas vissa livsstilsförändringar. Försök sova ordentligt, äta en välbalanserad kost och undvika stress. Tar du läkemedel bör du rådfråga din läkare om de kan ge upphov till håravfall. Du kan hjälpa håret genom att ta kosttillskott som främjar hårväxt. Du kan även välja ett schampo som stärker och vårdar tunt hår.

När bör du söka vård? 

  • Om du upptäcker kala fläckar på huvudet.
  • Om du tappar hår och misstänker det beror på ett läkemedel du tar.
  • Om du är kvinna och förutom håravfall även upplever mensrubbningar och ökad kroppsbehåring.
Den här kategorin innehåller receptfria läkemedel. Tänk på att alltid läsa bipacksedeln innan du använder receptfria läkemedel.