Snabbt och smärtfritt direkt hem till dörren
Årets e-handlare 2023
Hudvård

Bästa hudvårdsritualen för män – Daniel Lindström tipsar!

Daniel LindströmModechef på Café Magazine och King Magazine
17 april 2023

Allt större medvetenhet kring manlig hudvård

Medvetenheten kring manlig hudvård har ökat enormt de senaste åren. När jag var tonåring med akneproblem i början av 1990-talet tvättade jag ansiktet enbart med handtvål och vatten. Det fanns mycket produkter att ha i håret för killar, all möjlig gelé och spray, men en återfuktande ansiktskräm för män hade få hört talas om. 

Runt millennieskiftet, när jag började bevaka mode och livsstil för magasinet Café, kom jag för första gången i kontakt med begreppet manlig hudvård. Utbudet av produkter var begränsat, mest handlade det om olika preparat att använda före och efter rakning och de enda varumärken som gjorde renodlade herrlinjer inom hudvård var Biotherm och Clinique. 

Idag, drygt 20 år senare, vet de flesta hur viktigt det är att ta hand om sin hud – kroppens största organ – och att rätt produkter kan göra stor skillnad både för hudens kvalité och livslängd. Men att ta hand om sin hud är inte bara viktigt av praktiska skäl, utan kan också vara något härligt och ett sätt att starta eller avsluta dagen på bästa sätt. För mig som lever ett aktivt liv är det en stund för mig själv – som en ritual.

Hudvård kan vara en djungel

Hudvård är spännande och roligt men kan också kännas komplicerat för nybörjaren. Det är många besvärliga facktermer (räck upp en hand alla män som vet vad ett serum gör!), en djungel av produkter och mängder av olika tillvägagångssätt för användning (den koreanska hudvårdsrutinen består av tio steg!). 

Min egen rutin är betydligt enklare men ändå genomtänkt: 1) Ansiktsrengöring 2) Serum 3) Ögonkräm 4) Fuktkräm 5) Sex månader om året använder jag även solskyddsfaktor.

Oavsett hur många produkter du använder finns ett smart knep att utgå från: Börja med den lättaste produkten närmast huden och bygg sedan på för att avsluta med en rik kräm eller olja och SPF. Detta gör att ingredienserna i produkterna kan nå de nivåer i huden där de har sin bästa verkan.

Så skiljer sig mäns hud

Det finns några generella skillnader mellan mäns och kvinnors hud, även om de allra flesta professionella produkterna skapas för att passa olika hudtyper, inte kön. Män har cirka 25% tjockare hud med större porer och högre talgproduktion. Därför kan finnar och orenheter vara vanligt, samtidigt som vi män tål mer aktiva produkter. Rakning kan också göra huden känslig och irriterad.

Hudvårdsritual för män

Rengöring

En bra rutin börjar alltid med en ansiktsrengöring för män. Jag föredrar en mild kräm med rik textur som är skonsam mot huden men ändå går på djupet. Har du använt solskydd i ansiktet kan du dubbelrengöra huden i två steg, först med en oljebaserad rengöring som städar undan och löser upp och sedan en vattenbaserad rengöring som balanserar.

Babor Gentle Cleansing Cream 100ml
-5%

BABOR

Gentle Cleansing Cream 100ml

208 kr 
Ord.pris 219 kr (-5%)Lägsta pris 208 kr 
Babor HY-ÖL & Phyto HY-ÖL Booster Balancing Set 300ml
-5%

BABOR

HY-ÖL & Phyto HY-ÖL Booster Balancing Set 300ml

493 kr 
Ord.pris 519 kr (-5%)Lägsta pris 493 kr 

Serum

Ett serum består av små, små molekyler som kan jobba längre ner i huden. De finns i mängder av olika varianter och kan anpassas precis efter din huds behov. En del serum fokuserar på fukt och lyster medan andra reducerar pigmenteringar och rynkor. Serum är lätta i konsistensen och tränger djupt ner i huden där de aktiva ingredienserna har sin bästa effekt. Jag använder nattserum som består av olika former av A-vitamin (retinol).

Dermalogica Dermalogica Dynamic Skin Retinol Serum 30 ml
-5%

Dermalogica

Dermalogica Dynamic Skin Retinol Serum 30 ml

1 083 kr 
Ord.pris 1 140 kr (-5%)Lägsta pris 1 083 kr 

Ögonkräm

Huden under ögonen är tunn och känslig, därför finns det speciella krämer för detta område. En bra ögonkräm motverkar mörka ringar och påsar under ögonen, förbättrar hudens elasticitet och ger en utslätande effekt. Tänk på att applicera produkten med lätta, klappande rörelser med fingertopparna för att inte slita och dra i den känsliga huden.

BABOR Doctor Babor Lifting Cellular Dual Eye Solution 2x15 ml
-5%

BABOR

Doctor Babor Lifting Cellular Dual Eye Solution 2x15 ml

893 kr 
Ord.pris 940 kr (-5%)Lägsta pris 893 kr 

Fuktkräm

En ansiktskräm för män är viktigt för att det skyddar din hud mot fuktförlust och kapslar in alla ingredienser som du applicerat tidigare i rutinen. Även här kan du anpassa din dag- eller nattkräm efter din hudtyp och behov. På dagen använder jag en kräm som även ger lite extra lyster.

Jack Black Nighttime BAK-up 50 ml
-20%

Jack Black

Nighttime BAK-up 50 ml

463 kr 
Ord.pris 579 kr (-20%)Lägsta pris 550 kr (-16%)