Fri frakt över 299 kr och vid recept
Familj

Pollenallergi hos barn – tips och råd från farmaceuten

Michaela SkogFarmaceut
09 maj 2023

Med varmare väder kommer pollen. Misstänker du att ditt barn är allergisk mot pollen? Här är några tips och råd på hur du kan tänka kring pollenallergi hos barn!

Symtom på pollenallergi hos barn

Vanliga symtom på pollenallergi hos barn är nästäppa och snuva, att det kliar i näsan och/eller rinner och kliar i ögonen. Hur svåra besvären är beror på hur mycket pollen som finns i luften och hur känsligt ditt barn är. Det är lätt att blanda ihop pollenallergi med förkylning hos barn, men tjock snuva och feber är sällan symtomen på pollenallergi. Om du är osäker på ditt barns symtom, vänd dig till din vårdcentral.

Pollenallergi hos små barn

Det är ovanligt att barn under 2 års ålder drabbas av pollenallergi, men sök vård om du misstänker det för att veta säkert.

Så lindrar du pollenallergi hos barn

Många barns pollenallergi kan lindras med receptfria läkemedel. Kolla bara så att pollenmedicinen är anpassad efter ditt barns ålder. Läs på produkten eller vänd dig till din närmaste vårdcentral för att få råd. Om du är osäker på vilken pollenmedicin som du kan ge ditt barn kan du även kontakta oss. Våra legitimerade farmaceuter finns tillgängliga via chatt, mejl, video och telefon. 

Vanliga pollenmediciner

Vilken behandling mot pollenallergi hos barn som passar bäst är olika från person till person, ålder och vilka symtomen är. Här är några vanliga pollenmediciner för barn och vilka symtom de lindrar!

Ögondroppar

Små ögon som kliar och rinner är vanligt vid pollenallergi. Då kan ögondroppar för barn passa bra.

Antihistamin

Histaminer bildas i kroppen vid allergi. Antihistaminer hjälper till att minska besvären som histaminer drar med sig och finns i form av bland annat tabletter. Såklart finns särskilda antihistaminer för barn.

Nässpray

Nästäppa, nysningar och en rinnande liten näsa är vanligt vid pollenallergi. Då kan det passa med nässpray anpassad för barn. 

När är det dags att söka vård för pollenbesvär?

Om receptfria läkemedel inte fungerar mot ditt barns pollenbesvär, sök vård för att utreda om det kan vara något annat än allergi eller om det behövs receptbelagda mediciner. Det är även viktigt att söka vård om det handlar om ett litet barn eller om ditt barn får andningsbesvär.

Lindra pollenbesvären med små medel

1.Tvätta bort pollen

Barn leker gärna ute, vilket gör att pollen kan fastna i både kläder och hår. Tvätta därför kläderna lite oftare och duscha eller bada innan läggdags.

2.Torka tvätten inomhus

Undvik att både torka och vädra tvätt utomhus, pollen fastnar gärna i textilier.

3.Håll fönster och dörrar stängda

Behöver du vädra något rum, gör det tidigt på morgonen eller sent på natten för att inte släppa in pollen i hela huset.

4.Undvik nyklippta gräsmattor

Låt inte barnen leka på en nyklippt gräsmatta för att inte riskera att förvärra pollenbesvären.