Akut p-piller

Akut p-piller kallas även dagen efter piller och används för att minska risken för en oönskad graviditet efter oskyddat samlag.

4 produkter
Du har tittat på 4 av 4 produkter

Akut p-piller

Akut p-piller eller dagen efter piller som det också kallas är precis som det låter en akut metod för att minska risken för graviditet efter oskyddat samlag, eller om din vanliga preventivmetod av någon anledning inte har fungerat.

Hur fungerar akut p-piller?
Akut p-piller fungerar genom att hämma eller skjuta upp ägglossningen, vilket är den period i menscykeln som risken för att bli gravid är störst. Skulle en befruktning redan ha skett så avbryter däremot ett akut p-piller inte en graviditet.Akut p-piller är inte ett lika effektivt skydd som andra preventivmedel, och har en större påverkan på kroppen på grund av sin höga dos hormoner, och bör därför bara användas i akuta situationer och inte som den enda preventivmetoden. Om du inte använder dig av en regelbunden preventivmetod så tala med din läkare eller barnmorska för att välja en metod som passar dig.

Hur lång tid efter oskyddat samlag kan man ta akut p-piller?
Trots att akut p-piller ofta kallas för dagen efter piller så behövs det inte nödvändigtvis tas dagen efter men det är bra att ta tabletten så snart som möjligt efter att du har haft oskyddat samlag. Det finns två olika typer av akut p-piller, det ena kan du ta upp till 72 timmar efter oskyddat samlag och det andra ända upp till 120 timmar efter. Men som sagt, ju tidigare desto bättre och säkrare.

Kan man blöda efter dagen efter piller?
Det är vanligt att få lite mellanblödningar efter ett dagen efter piller så att vara beredd med mensskydd kan vara bra. Mensen kan också rubbas och antingen komma tidigare eller senare än väntat. Oavsett om du har fått din mens eller inte så gör ett graviditetstest efter 3-4 veckor för att utesluta en eventuell graviditet.

Biverkningar av dagen efter piller.
Du kan få huvudvärk, ont i magen och må illa efter att du har tagit ett dagen efter piller. Skulle du kräkas mindre än 2-3 timmar efter att du har tagit tabletten så behöver du ta en ny.

Den här kategorin innehåller receptfria läkemedel. Läs bipacksedeln noga före användning.

Den här kategorin innehåller receptfria läkemedel. Tänk på att alltid läsa bipacksedeln innan du använder receptfria läkemedel.