Alltid fri frakt vid recept
Snabb leverans & fri frakt över 249kr

Feber hos barn

Hos ett barn brukar det räknas som feber när kroppstemperaturen ligger runt 38,0 grader eller mer men det kan skilja mellan olika individer. Temperaturen kan även variera över ett dygn från att vara som lägst på natten till högst på eftermiddagen.

Den vanligaste orsaken till feber är att ditt barn har blivit smittat av ett virus eller en bakterie som i sin tur har orsakat en infektion. Temperaturhöjningen är kroppens sätt att bekämpa infektionen. Ett barn kan drabbas av feber ganska lätt. Det behöver inte betyda att ditt barn är särskilt sjukt och du behöver därför inte alltid behandla febern. Viktigast är att vara uppmärksam på barnets allmäntillstånd.

Vanliga symtom när ett barn har feber 

När febern stiger är det vanligt att ditt barn börjar huttra och känna sig frusen men barnet kan också svettas. En infektion med feber kan även innebära att barnet samtidigt blir hängigt och får ont i halsen, bihålorna, huvudet eller kroppen. En del barn kan även börja yra när de får feber, det vill säga att de kan uppfatta sin omgivning annorlunda eller se, höra och känna saker som inte finns. Detta kan upplevas som obehagligt men är ofarligt och brukar ge med sig efter en stund.

Det kan också hända att ett barn får feberkramper, även om det är ovanligt. Du kan mäta barnets temperatur med hjälp av en febertermometer. Det som ger pålitligaste resultatet är mätning i örat eller rumpan.

Vad gör jag när mitt barn fått feber? 

Vid feber behöver ditt barn få vila och återhämta sig.

Försök att anpassa värmen hemma utefter barnets temperatur. Håll gärna svalt i rummen men inte för kallt och låt barnet bära kläder och sängkläder som är luftiga.  Det är viktigt med mycket vätska, speciellt när ditt barn har feber. Juice, vatten och saft är bra exempel. Se gärna till att barnet dricker mer än vanligt. Märker du att ditt barn mår märkbart dåligt, är gnälligt, har ont eller inte vill äta kan det vara bra att ge febernedsättande läkemedel. Apohem har receptfria, febernedsättande läkemedel av olika märken, former och doseringar, beroende på barnets ålder och vikt.

Kanske har ditt barn svårt att ta flytande läkemedel på grund av smaken. Då kan ett suppositorium vara bra. Läkemedel innehållande paracetamol kan ges till barn från tre månader och som väger över fem kilo medan till exempel ibuprofen kan ges från sex månaders ålder. Är ditt barn under sex månader bör du dock alltid kontakta vården innan du ger något läkemedel.

Läs alltid förpackningsanvisningarna noga. En del febernedsättande läkemedel som Acetylsalicylsyra ska inte ges till barn under arton år och Ibuprofen med flera, får inte användas samtidigt som barnet har vattkoppor.  Känner du dig osäker, fråga oss gärna om råd kring vad som skulle passa just ditt barn eller kontakta din närmaste vårdcentral. Du kan även ringa 1177.

När bör man söka vård?

Sök direkt vård på en vårdcentral, barnläkarmottagning eller akutmottagning om:

  • Barnet är yngre än tre månader och har en temperatur som överstiger 38,0 grader.
  • Barnet är mellan 3-6 månader och har en temperatur som överstiger 39,0 grader.
  • Barnet visar sjukdomssymtom i samband med febern.
  • Första gången ditt barn får feberkramp
  • Barnet har feber och verkar ha ont eller inte går att trösta
  • Barnet inte vill dricka och visar tecken på uttorkning
Den här kategorin innehåller receptfria läkemedel. Tänk på att alltid läsa bipacksedeln innan du använder receptfria läkemedel.