Sol

Solskydd för män – Daniel Lindströms bästa tips

Daniel LindströmModechef på Café Magazine och King Magazine
08 juni 2023

Det ska erkännas med en gång – jag har slarvat med solskydd genom åren. Min hud blir lätt brunfärgad (vallonskt blod enligt min mamma utan att ha gjort den minsta släktforskning) så jag har tänkt att jag inte behöver skydda mig så mycket. Idiotiskt, såklart.

Nu vet jag att huden utsätts för skadliga UV-strålar nästan dagligen och att solen är den största orsaken till rynkor, mörka fläckar och i vissa fall även hudcancer.

daniel

Det blev tydligt för mig hur stark solen är när jag cyklade på Fuerteventura, en av Kanarieöarna. Det var januari, inte jättevarmt, men jag brände mig på både armar och ben. Den ”cykelbrännan” fanns det sedan spår av hela året.

 

Solens UVA-strålar tränger djupt ner i hudlagret och påverkar huden i form av rynkor och andra ålderstecken, medan UVB-strålarna drabbar hudens yttre lager och kan ge skadliga effekter såsom brännskador och hudcancer.

Med detta i åtanke är det alltså av yttersta vikt att skydda huden, helst med en solskyddsfaktor på 30 och uppåt. Därför har jag blivit mycket mer noggrann med att smörja in mig, även till vardags använder jag ofta ansiktskräm med SPF.

Daniels bästa solskyddstips för män

Nedan följer några av mina bästa tips när det gäller solprodukter. Ha en fin sommar (och stanna inte för länge i solen).

1.Använd hög styrka på SPF

SPF står för Sun Protection Factor och är ett mått på hur pass mycket en kräm skyddar mot främst UVB-strålar. Ju högre styrka desto bättre såklart. SPF15-25 räknas som medelhögt skydd, SPF30-50 räknas som högt skydd och SPF50+ räknas som mycket högt skydd. Jag har alltid 50 i ansiktet mitt på dagen när solen är som starkast.

2.Smörj in mycket

Applicera rikligt med solskydd, större mängd än du tror, och var extra noga med extra utsatta områden som näsan ögonlock och läppar (för läpparna bör du använda ett stift som är anpassat för läpparna för att ge bästa möjliga skydd). Även om ditt solskydd är vattenresistent är det bra att återapplicera varje gång du duschat eller badat. Om det är varmt och du svettas mycket försvinner också solskyddet snabbare.

3.Solkräm för olika områden

Använd solskydd specifikt för ansiktet eftersom huden där är extra känslig.

4.Återfukta

Tänk på att alltid smörja in kroppen med en after sun eller fuktgörande kroppskräm efter att du varit i solen. Om jag varit mycket i solen under en dag brukar jag använda en lotion med lugnande effekt på huden och som ger en kylande känsla.

5.Köp nya produkter

Solskydd har bäst före-datum, vilket många inte vet. För att få bästa möjliga effekt bör du därför byta ut och köpa nytt inför varje sommar eller semester.

Daniels solskyddsfavoriter

La Roche-Posay Anthelios SPF50+ Stick 9 g
-10%
Dermatologisk hudvård

La Roche-Posay

Anthelios SPF50+ Stick 9 g

Finns i lager
134 kr 
Ord.pris 149 kr (-10%)Lägsta pris 107 kr 
La Roche-Posay Anthelios SPF50+ Stick 9 g
Vichy Idéal Soleil After Sun 300 ml
Dermaceutic Sun Ceutic SPF 50 50ml
Dermalogica Protection 50 Sport SPF50 156 ml