✓ Fri frakt över 299 kr och vid recept
Sjukdomar & besvär

Har du fått ärr? Så behandlar du ärren med silikontejp!

Artikeln är ett annonssamarbete med Siltape.

Aj, aj, aj… Har du gjort dig illa och fått ett sår som lämnat ett ärr efter sig? Vi har alla varit där, och även om det inte gör ont längre är det lätt att störa sig på det där ärret som finns kvar på kroppen. Men visste du att det blir stor skillnad om du behandlar ärret istället för att bara låta det vara? Läs mer om hur du ska ta hand om dina ärr här!

Varför uppstår ärr?

Om du får en skada som går djupt ner i huden så uppstår oftast ett ärr. Medicinskt ingrepp, sårskada eller akne är några exempel på sånt som kan lämna ärr. 

Det finns två olika typer av ärr: hypertrofiska ärr och keloider. Hypertrofiska ärr blir ofta röda, tjocka, upphöjda och kan klia. De uppstår ofta efter kirurgi eller brännskada. Keloider å andra sidan uppkommer om såret inte läkt bra och kan sträcka sig utanför sårytan. De är ofta knöliga, hårda och röda.

Så behandlar du ditt sår

Det första du ska tänka på när du fått ett sår är att hålla det rent. Det är viktigt att du inte tar på såret heller – förutom att det kan bli infekterat så kan även såret bli större då, vilket slutar i ett större ärr. Om du har små sår kvar som inte vill läka så kan du använda en sårsalva med manukahonung. Den har nämligen antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper som hjälper sårläkningen.

Har ditt sår blivit en torr sårskorpa är det viktigt att du luftar det då det ofta finns bakterier under själva sårskorpan. Tejpar du över den så finns det risk för att du stänger in bakterier. Se bara till att det inte är i direkt solljus. Ett tips är att använda luftiga kompresser.

Behandling när såret har blivit ett ärr

När såret är läkt och torra sårskorpor är borta är det dags att börja använda en silikonbaserad ärrbehandling, som till exempel silikontejp. Silikonet behåller fuktbalansen i huden och hjälper huden få tillbaka sin elasticitet. På så sätt styrks hudens naturliga reparationssystem och ärret blir mjukare, slätare och mindre synligt. Se till att tejpa på hela ärret. Ett tips är att använda tejpbitar sida vid sida om du har ett större ärr. Se till att silikontejpen sitter på hela dagen, men kom ihåg att ta av det när du duschar. Om du har ett nyligen läkt sår så kan behandlingen behöva fortsätta i upp till tre månader, i vissa fall längre. 

Silikontejp kan också användas på äldre ärr som fortfarande är rosa eller upphöjda. Behandlingstiden kan då vara längre, så se till att ha tålamod! 

Siltape medicinsk silikontejp 

Siltape är en mjuk medicinsk silikontejp som kan användas för både hypertrofiska ärr (röda, tjocka och upphöjda ärr) och keloider (knäliga, hårda och röda ärr). Siltape passar alla, även dig som har torr, skör och känslig hud. Medicinskt silikontejp kan användas för alla ärrtyper, så fort såret läkt och en ärrvävnad har bildats. Fördelen med silikontejp är att du till skillnad från många silikonbaserade behandlingar i gelform slipper kladdet. Tejpen går dessutom att återanvända till dess att du märker att tejpen inte fäster längre.