Alltid fri frakt vid recept
Snabb leverans & fri frakt över 249kr

Atopiskt eksem? Såhär behandlar du din torra och kliande hud

Atopiskt eksem, atopisk dermatit eller böjveckseksem – oavsett vad du väljer att kalla är det sällan en rolig historia. Vanligast är det bland barn.

Här får du tips på hur du kan behandla symtom som röda utslag eller torr och irriterad hud!

Vad är atopiskt eksem egentligen?

Eksem kommer i många olika former. Men gemensamt för alla är att det orsakas av en inflammation i huden. Just atopisk eksem är ett hudbesvär som uppstår om hudbarriären har försvagats och immunförsvaret är i obalans. Hudbarriären finns där för att skydda din hud mot uttorkning och se till att irriterande ämnen inte tränger in och leder till inflammation. Om barriären inte funkar som den ska blir huden känsligare för bakterier, virus och allergener. Huden får också svårare att behålla fukt.

Har du koll på att... 

Runt 20% av alla barn i Sverige har haft eksem innan de är 6 år gamla.

Vanliga symtom på atopiskt eksem

  • Utslag som är röda och knottriga
  • Torr och fjällande hud
  • Klåda 

Atopiskt eksem vanligt i ansiktet och runt ögonen

Atopiskt eksem sitter på olika ställen på kroppen beroende på ålder, men det är vanligt att vuxna får det runt ögonen eller i ansiktet. Det kan upplevas som obehagligt då det både kan klia eller ge en brännande känsla. Barn får oftast utslagen i armvecken, knävecken, handlederna eller vristerna.

Har du koll på att...

Atopiskt eksem är en av de vanligaste formerna av eksem. Du är med andra ord inte ensam med att tampas med din atopiska hud!

Såhär lindrar du atopiskt eksem

Atopisk hud är en kronisk sjukdom och går inte att bota, men det går såklart att minska symtomen. Att behandla dina eksem på en gång är A och O! 

1.

Om utslagen redan är framme kan det vara bra att använda kortisonsalva.

2.

Kom ihåg att smörja in med en hudkräm eller mjukgörare som är anpassad för eksem varje dag – det hjälper till att stärka hudbarriären och minskar risken för att du får tillbaka din eksem

3.

Tänk även på att använda plagg som inte sitter för tajt. På så sätt kan din hud andas.

Om symtomen förvärras eller inte blir bättre, gå till en läkare. Inga men! 

Behandling vid torr och atopisk hud

ACO har en Cano+ Moisturizing Body Spray som behandlar och lindrar symtom vid torr och atopisk hud. Det är en hudstärkande och mjukgörande spray för daglig behandling av symtom vid torr hud så som klåda och torrhet, speciellt på svåråtkomliga ställen på kroppen. Sprayen har en bevisad fuktbindande effekt och hjälper till att reparera skadad hudbarriär som gör huden mer motståndskraftig mot irriterande ämnen. Den passar vid mycket torr hud som kan uppstå vid atopiskt eksem, men också för dig som har torr hud. Sprayen är lätt att applicera och absorberas snabbt, vilket gör huden mjuk och smidig.

ACO Cano+ Moisturizing Body Spray är en medicinteknisk produkt. Läs bipacksedeln noga före användning.

Publicerad:06 december 2021

Artikeln är i samarbete med ACO.