Alltid fri frakt vid recept
Snabb leverans & fri frakt över 249kr

Snorig bebis? 5 tips som lindrar en täppt liten näsa

Att bebisar får nästäppa är vanligt. Det är oftast inte farligt, men såklart jobbigt för din bebis. Den klarar ju inte själv att fräsa sig fri från allt snor…

Men det finns ett par knep som lindrar din bebis nästäppa. Så att din bebis äntligen får sova och äta utan problem igen. Här är tipsen!

5 tips som lindrar snuva och nästäppa hos barn

1.

Ett par droppar bröstmjölk eller koksaltlösning lindrar din bebis nästäppa

Att amma eller äta ur flaska med en täppt näsa är inte lätt. Förbered därför matningen genom att droppa ett par droppar bröstmjölk i din bebis näsa. Det hjälper till att lösa upp slemmet. Koksaltlösning eller näsdroppar är också bra för att lindra nästäppan på din bebis. 

2.

Rensa din bebis snoriga näsa med en nässug

Om din bebis har snor i näsan är en nässug vad du behöver ha hemma i det lilla apoteket. En bebis kan helt enkelt inte fräsa ut snoret själv utan behöver din hjälp. 

Tips! Innan du använder nässugen – droppa lite koksaltlösning i bebisens näsa. Det tunnar ut slemmet vilket gör det lättare att använda nässugen

3.

Har din bebis intorkat snor i näsan? Dags för en nässköljning!

Du sköljer lättast näsan genom en nästoalett (japp du läste rätt). Det innebär att du sköljer näsan genom att spruta in koksaltslösning eller saltvattenspray i din bebis näsa. På så vis rinner slemmet bakåt ner i magsäcken. Likt en kallsup – inte så trevligt, men ack så effektivt.

4.

Höj huvudändan på sängen – det gör det lättare för din bebis att andas

Med en täppt näsa blir varje sovstund tuffare för din bebis. Men att låta bebisen sova med huvudet lite högre kan underlätta. Ett par barnböcker under sängbenen vid huvudändan är ett bra knep. 

Tips! Att din bebis inte är för varm kan också minska svullnaden i näsan. Så vädra ur sovrummet och välj en lite tunnare pyjamas när det är sovdags!

5.

När din bebis är sjuk – ge vätska oftare än vanligt

Se till att ge vatten, nappflaskan eller amma lite oftare än vanligt. Det hjälper din bebis från att bli uttorkad, särskilt vid feber. En vätskeersättning anpassad för barn hjälper också din bebis hålla en bra vätskenivå. 

 

Snorig bebis

När ska jag söka vård för min bebis nästäppa? 

Om du testat allt men nästäppan håller i sig, sök vård. Kontakta närmaste Barnavårdscentral eller ring till 1177 vårdguiden för vägledning. Tips! Hos Knodd kan du få hjälp av legitimerade barnsjuksköterskor och barnläkare för bedömning, diagnos och behandling, direkt via video i din mobil.

 

Publicerad:15 mars 2021

Artikeln har tagits fram tillsammans med våra vänner på Rulla vagn.