Snabb leverans, såklartFri frakt vid recept eller köp över 199krSchyssta priser och erbjudanden
Allergi
Baby & barn
Djur
Elektronik
Förkylning
Hjälpmedel & säkerhet
Hudvård
Hushåll
Hårvård
Intimvård
Mage & tarm
Mat & dryck
Munvård
Presenter
Sex & lust
Sluta röka
Smink
Sår, bett & stick
Träning
Viktkontroll
Vitaminer & kosttillskott
Välmående
Värk & feber
Ögon & öron

Laktosintolerans

Laktosintolerans innebär att du är överkänslig mot mjölksocker. Det är inte farligt men kan medföra besvär om du drabbas. Det vanligaste är att du upplever problem med magen som gaser, diarré och uppsvälldhet efter du ätit eller druckit något som innehåller laktos.

När du är intolerant mot laktos har kroppen en brist på enzymet laktas vilket medför att mjölksockret inte kan sönderdelas och upptas av tunntarmen som det ska. Mjölksockret färdas istället vidare till tjocktarmen där bakterier bryter ner laktosen vilket orsakar smärtor och problem med magen.

Det är vanligt att förväxla laktosintolerans med mjölkallergi, vilket är felaktigt då laktosintolerans inte är en allergi. Laktosintolerans är inte farligt men men symtomen kan kännas väldigt besvärliga för den som är drabbad.

Tre typer av laktosintolerans

 

Det finns tre olika typer av laktosintolerans - medfödd, primär och sekundär.

Medfödd laktosintolerans är en mycket ovanlig ärftlig sjukdom. Det upptäcks redan i spädbarnsåldern då det vanligaste symtomet är diarré och magont som orsakas av mammans bröstmjölk. Denna typ av laktosintolerans är kronisk. 

Primär laktosintolerans är den vanligaste typen av laktosintolerans. Det uppstår när kroppens produktion av enzymet laktas successivt avtar och tillslut upphör helt. Denna typ av laktosintolerans kan uppstå hos personer som tidigare inte har varit laktosintoleranta. Allra vanligast är att besvären börjar komma i åldrarna mellan 5-10 år.

Sekundär laktosintolerans är en tillfällig laktosintolerans som uppstår i samband med andra mag- och tarmsjukdomar eller obehandlad glutenintolerans. Eftersom denna typ av laktosintolerans är tillfällig brukar problemen upphöra när man behandlat det problemet som utlöst laktosintoleransen.

Symtom på laktosintolerans

Om du misstänker att du kan vara laktosintolerant är det viktigt att du är uppmärksam på kroppens signaler och vilka symtom du känner. Det är individuellt när symtomen framträder. Hos vissa kan symtomen komma direkt medan det tar några timmar för andra.

Vanliga symtom vid laktosintolerans: 

  • Gaser i magen
  • Diarré
  • Magsmärtor
  • Uppsvälld mage

Behandla laktosintolerans 

Om du har primär eller medfödd laktosintolerans bör du utesluta laktos helt från din kost för att uppleva mindre besvär från magen. Det går inte att medicinera bort laktosintolerans.

Vid tillfällig laktosintolerans är det viktigt att hitta orsaken till besvären och behandla dessa. Under tiden kan det vara bra att undvika laktos helt för att inte irritera slemhinnan i onödan. När din slemhinna har läkt och återgått till det normala går det att äta laktos igen.

När bör du söka vård?

Om du misstänker att du har laktosintolerans bör du kontakta en vårdcentral. Vanligtvis konstateras laktosintolerans genom ett blodprov.