Snabb leverans, såklartFri frakt vid recept eller köp över 199krSchyssta priser och erbjudanden
Allergi
Baby & barn
Djur
Elektronik
Förkylning
Hjälpmedel & säkerhet
Hudvård
Hushåll
Hårvård
Intimvård
Mage & tarm
Mat & dryck
Munvård
Presenter
Sex & lust
Sluta röka
Smink
Sår, bett & stick
Träning
Viktkontroll
Vitaminer & kosttillskott
Välmående
Värk & feber
Ögon & öron

Förhårdnader & sprickor

Fötterna utsätts varje dag för mycket påfrestningar. Därför är förhårdnader och sprickor på fötterna väldigt vanligt. Men med lite omvårdnad väcks dina fötter snabbt till liv igen och blir mjuka och fina. 

Förhårdnader på fötterna

Vi går och står på fötterna hela dagarna, ibland i skor som trycker mot foten vilket med tiden gör att huden blir tjock och en förhårdnad bildas. Förhårdnader är även hudens eget sätt att skapa en skyddande barriär mot skador som fotsprickor.

Vissa delar av foten är ofta mer drabbad av förhårdnader än andra. Det är naturligt eftersom vi belastar vissa delar av foten mer än andra när vi går och står. Till exempel på sidorna av fötterna, hälarna och på lilltån.

Liktornar av förhårdnader

Förhårdnader leder ofta inte till några större problem. Men i vissa fall kan de leda till större problem om de inte behandlas i tid. Därför är det alltid bra att ta för vana att regelbundet ta väl hand om sina fötter. 

Ett problem som är en bieffekt av förhårdnader är liktornar. De uppstår när en förhårdnad pressas in i huden. Det blir som en tagg som kan göra mycket ont, speciellt om tryck uppstår.

Behandla och förebygg förhårdnader och liktornar

Det finns en hel del du kan göra för att förebygga besvär och lindra förhårdnader och liktornar. Salvor som innehåller salicylsyra brukar vara extra lämpliga då de både mjukar upp och luckrar upp huden. För att avlasta huden kan du vara noggrann med att byta skor till ett par som inte trycker på området där du har problem. Det finns även avlastande plåster som både lättar på trycket och mjukar upp dina förhårdnader och liktornar. Har du frågor eller funderingar kan du även kontakta vår kundservice.

Hälsprickor och sprucken hud på fötterna

När huden på fötterna är torr kan den i värsta fall självspricka. De kan spricka där du har en förhårdnad men även när dina fötter är torra. Hudens yttersta lager spricker och det kan vara mycket smärtsamt. De vanligaste ställena att få sprickor på är hälen, fotsulan och på stortån.

För att undvika att få självsprickor är det viktigt att ha en rutin för fotvård året om. Det är vanligt att många endast behandlar och bryr sig om sina fötter under sommarmånaderna då man vanligtvis visar fötterna mer. Men för ett par välmående och fina fötter behöver de omtanke och vård året om.

Använd en vårdande och mjukgörande fotkräm för att återfukta dina fötter ordentligt och fila dem emellanåt. När du filar fötterna avlägsnar du död hud och din fotkräm kan träna in djupare i huden. Det är dock viktigt att komma ihåg att vara försiktig att fila på sprucken hud så att du inte gör mer skada än nytta.