Alltid fri frakt vid recept
Snabb leverans & fri frakt över 249kr

Springmask

4 produkter

Springmask

Springmask är en åkomma som orsakas av en tarmparasit. Det är allra vanligast förekommande bland barn, men även vuxna kan drabbas. Om du får springmask kliar det i rumpan, speciellt på kvällen och natten då maskarna är som mest aktiva. För att bli av med springmask krävs det behandling med receptfria läkemedel.

Springmask är en ofarlig tarmparasit som lever i tarmen. Du kan råka ut för springmask utan att ens märka det. Springmask är vanligast förekommande bland barn i förskoleåldern. Även vuxna kan smittas av springmask, även om det inte är lika vanligt. Oftast smittar masken mellan familjemedlemmar via sängkläder och toaletter i hemmet.

Symtom på springmask 

Det allra vanligaste symtomet på springmask är att det kliar i rumpan och kring ändtarmsöppningen. Maskarna är som mest aktiva under kvällar och nätter och lägger sina ägg i det området. Vilket orsakar klåda och kan bidra till att ditt barn får svårt att sova.

Det är lätt att kontrollera om ditt barn har springmask. Maskarna är vita och omkring en centimeter långa och går att se om du kollar kring barnets ändtarmsöppning. Eftersom maskarna är som mest aktiva på kvällen är det lättast att upptäcka dem då.

Hur springmask smittar

Springmasken smittar när du får i dig springmaskens ägg i munnen. Äggen utvecklas till larver mage och tarmkanal och tar sig vidare ner till ändtarmen när de är fullvuxna maskar. Där lägger de nya ägg och det är först då du börjar känna tydliga symtom.

Äggen sprids via bland annat fingrar, leksaker, underkläder och sängkläder. I vissa miljöer är det lättare att smittas av springmask än andra, framförallt på förskolor och skolor. De kan överleva i flera veckor utanför kroppen vilket gör att det kan vara svårt att utrota springmasken helt.

Behandling av springmask

Om du eller ditt barn fått springmask är det viktigt att behandla den. Det finns receptfria läkemedel för behandling av springmask. Det brukar vara bra att behandla hela familjen samtidigt.

Det är även viktigt att tänka på att hålla en god hygien medan behandlingen pågår. Detta för att både bli av med springmasken och döda äggen.

  • Var noggrann med att tvätta händerna efter toalettbesöken
  • Använd tvål och ha en egen handduk
  • Ha kortklippta naglar, äggen får lättare fäste under långa naglar
  • Duscha varje dag och tvätta dig med tvål
  • Byt underkläder och pyjamas varje dag
  • Byt sängkläder regelbundet
  • Tvätta gärna samma dag som du byter underkläder, pyjamas eller sängkläder. För att ta död på äggen bör du tvätta i minst 60 grader.
  • Rengör gosedjur och leksaker

När bör man söka vård?

Du bör kontakta din vårdcentral eller barnavårdscentral om:

  • Du har behandlat springmasken två gånger med 2-3 veckors mellanrum utan att de försvinner
  • Du upplever svårigheter att ta läkemedlet
Den här kategorin innehåller receptfria läkemedel. Tänk på att alltid läsa bipacksedeln innan du använder receptfria läkemedel.