Sjukdomar & besvär

Löss? Så undersöker och behandlar du huvudlöss

Artikeln berör CE-märkta medicintekniska produkter, läs bruksanvisning noga före användning.

När sommaren går mot sitt slut innebär det ofta huvudlöss i många barnfamiljer! Japp, löss är som mest aktiva under sommaren och vill gärna följa med barnen till skolan och orsaka lusepidemier. Såhär gör ni för att undvika, undersöka och behandla löss (helst innan skolan börjar!). 

Symtom på löss

Det kliar oftast löööjligt mycket i hårbotten om du har löss, men det går faktiskt att ha löss utan att det kliar. Därför gör du bäst i att göra en luskoll (se instruktioner här nedanför) med en luskam om du är osäker. Särskilt i sommartider när lössen är som mest i gasen.

Såhär undersöker och upptäcker du löss

1.Finkamma håret med en luskam

Låt det ta sin tid: Börja med bakhuvudet, därefter hjässan, sedan från pannan till nacken och sist från nacken till pannan.

2.Stryk av löss från kammen

Stryk kammen mot ett vitt papper eller en spegel efter varje kamtag. Finns det löss i håret fastnar de i kammen och syns sedan tydligt på pappret eller spegeln.

3.Leta efter lusägg

Spana efter lusägg på hårstråna nära hårbotten. Ibland är nämligen det lättare att upptäcka än själva lössen. Äggen som innehåller löss är mörka, medan de tomma äggen är ljusa.

Såhär behandlar du löss hos barn

1.Förvarna kompisarna!

Var schysst och hör av dig till alla som kan ha blivit smittade. 

2.Behandla löss

Det bästa sättet att behandla löss är att kombinera luskamning och behandling mot löss. Är ditt barn yngre än två år? Kolla med barnavårdscentralen eller en vårdcentral innan du börjar behandla löss.

3.Gardera dig mot huvudlössen

Gör om lusbehandlingen efter sju dagar för att vara på den säkra sidan.

4.Fortsätt luskamma

Efter du har behandlat löss är det smart att fortsätta luskamma håret 2-3 gånger i veckan under två veckor efter sista lusbehandlingen. Detta för att vara säker på att lössen verkligen försvunnit! Du och resten av familjen gör bäst i att finkamma er lika länge, bara för att vara säker.

Hur ser lusägg ut? 

Huvudlössens ägg är ibland lättare att upptäcka än själva lössen. Ägg som innehåller huvudlöss är mörka, medan ägg som redan kläckts är ljusa, ovala och ofta lite gulvita i färgen. De är bara 1 millimeter stora.

Hur ser löss ut i håret? 

Löss kan variera mellan grå, brun, svart eller röd färg, beroende på när lusen senast sög blod. Huvudlöss är upp till 3 millimeter långa, men de yngre lössen är ännu mindre (och svårare att upptäcka!). Lössen brukar synas tydligt när du torkar av luskammen mot ett papper.

Har du koll på att… Om du vaknar upp med svart pulver på kudden kan det tyda på löss. Det svarta kan nämligen vara avföring eller skinn från löss!

Några sista saker om löss

  • Huvudlöss sprids genom direktkontakt, huvud mot huvud.
  • Löss som hamnat utanför håret överlever inte länge och kan inte förflytta sig (puh!).
  • Alla kan få huvudlöss, det har absolut inget med hygien att göra. 
  • Huvudlöss sprider inte några sjukdomar.

Besök 1177 Vårdguiden för att läsa mer om huvudlöss.