Alltid fri frakt vid recept
Snabb leverans & fri frakt över 249kr

Därför borde du onanera mera enligt sexolog Kalle Norwald

Det finns många historiska myter om onani – och även om vi vet bättre idag anses det fortfarande lite skamligt. Detta trots att onani både kan ha positiva hälsoeffekter och bidra till den sexuella utvecklingen. Här går sexolog Kalle Norwald in på fördelarna med onani – och hur du får till det!

Namn:Kalle Norwald
Bor:Söderort i Stockholm
Gör:För mycket roligt. Är sexolog, terapeut och socionom. Driver egen psykoterapimottagning och utbildningsföretag med sexologiskt fokus. 

Myter om onani

Onani uppfattas av många som något ensamt och skamligt. Människor har historiskt sett
matats med budskap som att vi får ökad hårväxt i handflatorna vid självsex, att i en utlösning
som kommer i samband med onani innehåller lite ryggmärgsvätska som ökar risken för
förlamning och att spermier kan ta slut. Allt detta vet vi idag är rent… strunt! Det var snarare
olika sätt att skrämma befolkningen och få folket att inte ägna tid åt det som då tolkades som
otukt. Denna skrämselpropaganda var en effektiv metod för att få in befolkningen i en
normativ tvåsamhet där sexualiteten bara kunde få uttryckas och levas ut.

Onani ger positiva hälsoeffekter

Idag vet vi enligt upprepade studier att det i själva verket är en styrka att bokstavligen ha sex
på egen hand. Onani är ett sätt att ta hand om sig själv och kan för många även vara ett redskap för att utvecklas sexuellt. Det finns fler än en studie som visar att onani kan ge positiva hälsoeffekter. Ämnen som oxytocin, endorfiner och serotonin minskar stressnivåerna samtidigt som det ger en högre nivå av välbefinnande. Det finns även studier som visar att onani kan lindra smärta, gör det lättare att somna och lindrar migränanfall. Och såklart för att det kort och gott är skönt!

Onani är ett sätt att ta hand om sig själv och kan för många även vara ett redskap för att utvecklas sexuellt.

Samtycke med dig själv

Alla positiva effekter av onani bygger på två faktorer: 1. Att du vill det 2. Att du har
tid. Kan låta logiskt, men låt mig förklara!

Samtycke är ett begrepp som ofta används i relation till andra. Att du ska få ta emot eller ge ett ja, nej eller kanske från en annan individ. Ett viktigt steg i denna ekvation är dock att ge samtycket till sig själv. Annars finns det en risk att onani blir en prestation i sig. Så bara för att "sexologen säger att onani är bra" så är det inget måste. De positiva följderna av onani kommer lättare om du gör det för din skull och för att få njutning. Tvång gör en sällan kåt! Den andra faktorn, tid, handlar om stress. Stress konkurrerar alltid ut kåtheten, oavsett om det är sex med en själv eller annan. Med andra ord behöver du som vill onanera avsätta tid då det finns större förutsättningar för dig att fokusera. Du kan helt enkelt behöva planera för en eventuell orgasm vid sidan av allt annat, eller se det som en form av mindfulness (medveten närvaro) där du totalt fokuserar på dig själv och vad som sker i din kropp.

Bästa onani-tipsen

Så hur ska du göra vid onani? Det låter som en enkel fråga, men i själva verket är det en väldigt vanlig fråga jag får både på min fysiska mottagning och på sociala medier. Så här kommer en liten tipslista!

Skapa lugn och ro

Chansen att få en positiv upplevelse är större om du befinner dig i en miljö där
du inte blir störd. Eller så lite störd som möjligt i alla fall. För vissa kan det hjälpa att
schemalägga en timme egentid i veckan, då du till exempel kan läsa en bok eller onanera. Vad du än känner för!

Prova nya sätt

Utforska nya sätt att onanera. Testa att använda den handen du inte brukar onanera med! Prova att onanera på andra ställen än vad traditionen säger, vad sägs om i köket, ute i skogen eller på andra platser där du inte stör någon annan.

Edga

Det engelska begreppet edging innebär att du onanerar tills du nästan får orgasm och då tar en paus, för att därefter fortsätta. Upprepa detta några gånger innan orgasm och då känns orgasmen för många mer intensiv. Detta är även en behandlingsmetod för dig med tidig utlösning!

Fantisera

Det är inte för inte som vår hjärna kallas kroppens mest erogena zon! Om fantasin tryter kan exempelvis erotiska noveller vara en hjälp. Det finns allt från fysiska böcker, nätsajter och appar. Det kan även vara upphetsande att höra någon annans röst läsa upp erotiska berättelser vilket flera streamingstjänster erbjuder.

Använd sexhjälpmedel

För en del personer som har svårt att få orgasm tillsammans med en partner kan sexleksaker vara en hjälp. Exempelvis lufttrycksvibratorer som ger ifrån sig små
luftpuffar skapar en intensiv njutning. Även du med penis kan få njutning av en
lufttrycksvibrator, som då förs över ditt kön. Det finns även så kallade onaniägg, en sexleksak
i form av ett ägg som träs över penisen som kan ge intensiv njutning.

Fortsätt öva

Om du inte brukar onanera eller inte har gjort det på länge kan du behöva prova dig fram. Det kräver upprepning och lite envishet för att få till nya vanor om det är det du vill! Se över vad som har funkat för dig tidigare och testa det igen. Det är som med det mesta i livet att det krävs lite övning för att få till önskade resultat!

Av:Kalle Norwald, Sexolog & terapeut
Publicerad:01 mars 2023