Snabb leverans, såklartFri frakt vid recept eller köp över 199krSchyssta priser och erbjudanden
Allergi
Baby & barn
Djur
Elektronik
Förkylning
Hjälpmedel & säkerhet
Hudvård
Hushåll
Hårvård
Intimvård
Mage & tarm
Mat & dryck
Munvård
Presenter
Sex & lust
Sluta röka
Smink
Sår, bett & stick
Träning
Viktkontroll
Vitaminer & kosttillskott
Välmående
Värk & feber
Ögon & öron

Fri frakt vid recept eller köp över 199kr

Tjafs med din partner? Psykologernas tips för att slippa bråk

Låt oss vara ärliga. Relationer är inte enkelt. Trots att livet till stor del bygger på relationer med andra människor, uppstår det problem och fnurror på trådarna titt som tätt. Det är svårt att bli klok på varandra! Detta gäller såväl parrelationer som vänskap och i samarbeten med kollegor. För att inte nämna relationer med släktingar... 

Här är psykologduons bästa tips på hur ni tar er förbi onödigt tjafs och bygger en starkare relation. 

Namn:Mattias Lundberg
Bor:Umeå
Gör:Psykolog, Docent i psykologi och författare

Läs mer om Mattias på mattiaslundberg.se

Namn:Johan Waara
Bor:Uppsala och Lomma
Gör:Psykolog, universitetslärare och föreläsare

Läs mer om Johan på johanwaara.se

Gör så här för att slippa bråk med din partner

1

Det är okej att bli lite less på varandra

Att leva ihop är tröttsamt ibland. När det händer, våga lyfta frågan om ni blivit lite ”less” på varandra. Det kan till exempel vara på grund av coronaviruset eller att vara hemma så mycket. Genom att medvetandegöra det hela så avdramatiserar ni det! Det gör det mer “okej” och avslappnat.

2

Ge varandra egentid

Det är viktigt att ge varandra tid att vara själv och en möjlighet att få längta efter varandra. Ni umgås förmodligen redan mycket, det gör inget om ni spenderar lite tid för er själva.

3

Ha en plan utifall att det blir bråk

Sätt en plan för vad ni gör om/när det blir tjafsigt. Det är svårt att göra när det väl bränner till, gör det i förebyggande syfte eller när stormen lugnat sig.

4

Jobba aktivt på er relation

Var inte lat i relationen utan arbeta med den lika aktivt som du tränar, jobbar eller ägnar tid åt dina fritidsintressen. En viktig del i detta är att fortsätta prata med varandra på riktigt. Fortsätt visa intresse för varandra, ställa frågor och dela med dig.

5

Beröm din partner

Uppmärksamma det som din partner gör som är bra, så kallad positiv förstärkning, snarare än påpeka fel och brister.

Semester och ledighet testar många relationer 

Ett tillfälle då många relationer sätts på prov är under semestern. Då ska du helt plötsligt umgås nära med många du normalt inte träffar så ofta. Det är kusinerna från stan, svärmor som kommer på en veckas besök eller de avlägsna vännerna som bara skulle stanna en natt, men är kvar efter helgen för ”det är ju så avkopplande hos er”.

Som om det inte vore nog kan även den närmaste relationen, den du själv valt, bli påfrestande under semestern. Det låter kanske lite märkligt att din partnerrelation skulle skava på semestern av alla tillfällen, men egentligen är det som upplagt för det.

Du har inte övat på att umgås med din partner

Det är med relationer som med det mesta. För att bli bra på det måste du öva och jobba aktivt. Normalt övar de flesta inget alls på att vara tillsammans 24 timmar om dygnet i 4–5 veckor. Du övar oftast på att vara tillsammans i 12–14 timmar per dygn. Det ni har är den tid innan eller efter jobb, studier, träningar, hämtningar och andra bestyr. Därför är det lätt att börja nöta på varandra när ni umgås mer, ni är helt enkelt inte vana vid det.

Coronatiderna redan utmanat relationen

För att komplicera det hela ytterligare, har många redan ”tvingats” spendera mer tid tillsammans än vanligt till följd av coronaviruset. Många har jobbat hemifrån och därför umgåtts 24 timmar om dygnet under flera månader. När det nu är dags för semester kan det innebära ytterligare påfrestning. Inte för alla förstås, men för vissa. 

Om konflikten är framme

Blir det bråk, börja med att fundera kring vilka eventuella fel du själv gjort och vad du kan göra annorlunda. Det är alltid steg ett. Be om ursäkt och jobba aktivt med att göra annorlunda nästa gång. En ursäkt som efterföljs av samma beteende och därefter nya ursäkter blir snabbt provocerande och leder till nya konflikter. 

Av:Mattias Lundberg, Psykolog, Docent i psykologi och författare och Johan Waara, Psykolog, universitetslärare och föreläsare
Publicerad:11 mars 2021

Den här artikeln är ett samarbete.