Nätapoteket som gör det lätt att levaKvick leverans & fri frakt över 199krSchyssta priser, såklart

Psykologerna: Så här pratar du med barn om sjukdom

I dessa tider är inget som det brukar. Du kan inte träffa föräldrar eller farföräldrar på samma sätt som förut. Det tjatas om att tvätta händerna, och handspriten är alltid nära till hands... Dödstal flimrar förbi varje dag, ständigt högre. Ja, coronaviruset är ständigt närvarande. Inte bara i ditt liv utan också ditt barns. Därför kan du behöva prata med ditt barn om något så jobbigt som sjukdom och döden just nu. Ett ämne som kanske inte är så lätt att närma sig. 

Här ger psykologerna sina bästa råd hur du ska prata med ditt barn om sjukdom.

Namn:Mattias Lundberg
Bor:Umeå
Gör:Psykolog, Docent i psykologi och författare

Läs mer om Mattias på mattiaslundberg.se

Namn:Johan Waara
Bor:Uppsala och Lomma
Gör:Psykolog, universitetslärare och föreläsare

Läs mer om Johan på johanwaara.se

Våga exponera dig själv när du pratar med barn om sjukdom

Det första viktiga steget när du vill närma dig ett svårt ämne är att exponera dig själv. Du behöver dela dina tankar, farhågor och känslor. Det kan vara oerhört jobbigt, men det gäller att DU vågar och orkar för att få barnet att känna sig trygg nog att vilja prata om ett jobbigt ämne.

prata med barn

Ställ en enkel fråga till ditt barn – det kan räcka för att börja prata

Det handlar inte om att du ska agera terapeut åt ditt barn. Börja helt enkelt med en fråga för att stämma av läget, det kanske räcker för att barnet ska börja prata. Om inte första, så andra gången. Och när barnet pratar är det viktigt att du lyssnar, berättar och förklarar. Låt samtalet ta den tid det tar helt enkelt. 

Var kreativ när du pratar om sjukdom med ditt barn

Mycket som händer i världen är såklart inte lätt att förklara. Därför kan du behöva vara lite kreativ i samtalet. Ta coronaviruset som ett exempel och när du vill förklara varför det inte går att hälsa på farmor och farfar just nu. Du kan beskriva viruset som en jobbig förkylning som inte vill försvinna. Något som också är farligt för farmor, farfar och deras kompisar att få. Därför ringer ni eller bara umgås via telefonen just nu. 

prata med barn

Använd bilder för att prata

Förbered bilder som visar olika känslor och uttryck som du kan använda under samtalet med ditt barn (beroende på hur gammalt ditt barn är). Bilderna kan hjälpa er båda att förklara något som annars kan vara svårt att sätta ord på. 

Tänk på… 

Anpassa det du säger utifrån barnets ålder och mognadsgrad. Så som du pratar med en 10-åring kanske du inte kan göra med en 5-åring till exempel. 

Barn har ofta mer koll än vad du tror

Barn idag är ofta väldigt upplysta från både skolan, fritidsintressen och sociala kanaler. Om du lindar in det för mycket, kan det få motsatt effekt eller få dig att framstå som om du talar osanning. Därför är det bra att du redan innan funderar ut vad du ska säga. Utgå ifrån att vara så ärlig och konkret som möjligt. 

Alla barn reagerar olika när de pratar om jobbiga saker

Det är bra om du är medveten om att barn kan reagerar olika på samma jobbiga ämne. Var därför beredd på både tårar, oroskänslor eller kanske ingen reaktion alls… Det finns ingen “rätt” eller “fel” reaktion. Barn hanterar helt enkelt det som sägs lite olika, det är inget konstigt med det. 

prata med barn

Låt barnet själv fundera på vad ni pratat om

Ibland måste ditt barn själv få marinera det ni pratat om. Träna därför på att lämna barnet ifred och inte tjata! Det är bra att stämma av då och då – alltså pejla läget med en enkel fråga. Men som vuxen är det viktigt att du inte är FÖR på och blir en FÖR aktiv hjälpare. 

Barn är fantastiska på att bearbeta det som händer runtomkring dem i deras egna lekar. Det är en bra sak, och något du som vuxen ska uppmuntra genom att finnas där i deras omgivning. Var alltså uppmärksam, men låt också barnet leka och fundera själv. 


Psykologerna: Så här stöttar du allra bäst vid sjukdom


Sammanfattningsvis – så här pratar du med barn om sjukdom

  • Våga och orka exponera dig själv. 
  • Ställ en enkel fråga för att stämma av läget. 
  • Ta dig tiden att både lyssna, förklara och beskriva. 
  • Använd dig av bilder och anpassa det du säger till barnets ålder. 
  • Fundera ut vad du vill säga INNAN samtalet. 
  • Var beredd på olika reaktioner. 
  • Lämna barnet ifred och var noga med att inte tjata. 
Av:Mattias Lundberg, Psykolog, Docent i psykologi och författare och Johan Waara, Psykolog, universitetslärare och föreläsare
Publicerad:14 mars 2021

Den här artikeln är ett samarbete.

Allergi
Baby & barn
Djur
Elektronik
Förkylning
Hjälpmedel & säkerhet
Hudvård
Hushåll
Hårvård
Intimvård
Mage & tarm
Mat & dryck
Munvård
Presenter
Sex & lust
Sluta röka
Smink
Sår, bett & stick
Träning
Viktkontroll
Vitaminer & kosttillskott
Välmående
Värk & feber
Ögon & öron

Hämta ut recept? Då är det fri frakt!