Alltid fri frakt vid recept
Snabb leverans & fri frakt över 249kr

Barnmorskan förklarar: Så ont gör en förlossning 

Hur ont gör det egentligen att föda barn? Hur känns en värk i kroppen? Och hur i allsin dar lindrar du smärtan? När det vankas bebis är frågorna många. Här är allt du velat veta på temat förlossning.

Här för att guida dig igenom förlossningens alla toppar och dalar är den ruttade barnmorskan Johanna Atling, samt Michaela Skog, Farmaceut och Läkemedelsansvarig hos oss på Apohem. 

Varför skiljer sig smärtan så mycket mellan personer?

Johanna:

Smärta är extremt individuellt och förlossningssmärta är en väldigt speciell smärta. I vanliga fall är smärta ett sätt för våra kroppar att säga att någonting är fel – att det är farligt och att vi måste söka hjälp. Vårt smärtsystem är ju ett överlevnadssystem och förlossningssmärta går rakt emot det där, då det inte är farligt och något vi vill ska hända. I en förlossnings ska du alltså kombinera två olika saker, lugn och trygghet med någonting som egentligen ska signalera fara.

Johanna lägger till: 

– Inte nog med att upplevelsen av smärtan är individuell, det finns faktiskt också fysiska skillnader. Vi har som med allting annat i kroppen en individuell uppsättning av nerver nere i livmodertappen, eftersom vi har vi olika mycket nerver nere i livmodertappen har vi fysiskt olika ont när vi föder barn. Sen är det mycket annat som spelar in, vad har vi med oss i bagaget. Våra tidigare smärtupplevelser kan till exempel spela roll. Rädsla är också en stor del i hur du upplever smärta.

förlossning

Vad innebär förlossningens fyra faser?

Hur skiljer de sig i smärta?

Till att börja med, människor föder extremt olika. Alla går igenom samma stadier, men går igenom dem på helt olika sätt. Även sett till var de lägger tiden och kraften.

1.

Latensfas

Latensfasen är en förberedande fas för kroppen och för bebisen att komma ut. 

Den börjar oftast ganska lugnt med oregelbundna värkar eller sammandragningar. Den kan variera väldigt mycket i tid allt ifrån tre till 48 timmar ibland. Så den här fasen är svår att förutsäga hur den blir, men det är en fas du måste igenom för att komma vidare i förlossningen. 

2.

Aktiv fas

Den aktiva fasen är den aktiva delen av förlossningen, som du hör på namnet. Här går det framåt på ett annat sätt under förlossningen och det är ofta här smärtan intensifieras och ofta upplevs som värst. Tiden har också en avgörande aspekt för hur du upplever smärtan, hur utmattad du hinner bli och så där. Även hur fort det går, går det för snabbt så kan du också uppleva en stark smärta på grund av det.

Hur ont gör latensfasen och den aktiva fasen?

Både latensfasen och den aktiva fas beskrivs ofta i smärtväg som diffusa. Du vet ungefär vilken del i kroppen det sitter, men det är väldigt diffust då det händer inuti kroppen. När bebisen sen ska ut är det mer direkt smärta. Då kan du känna att det är underlivet och att det trycker bak mot ändtarmen och underlivet. Den är också kortvarig och den kortaste av de tre faserna.

3.

Krystfas

Sen har vi krystningsfasen då bebisen faktiskt ska ut. Där är det mer konkret vad som ska hända. 

Hur lång är en krystfas? 

Man kan krysta upp till 1,5 timme. Det är helt normalt. Och de sista åren när vi lyfter kvinnans bäckenbotten mycket så har vi kommit fram till att ett långsamt framfödande är väldigt bra för kvinnan och hennes vävnader. Sen har man alltid en passagerare, bebisen, att ta hänsyn till och hur den mår. Det har betydelse för hur långsamt detta kan få gå, såklart. Men det är verkligen inte ett mål att du ska krysta två värkar och så är bebisen ute!

4.

Efterbördsfasen 

Sen är det en fas som är väl värd att nämna, efterbördsfasen. Den har med moderkakan att göra och de första timmarna efter förlossningen. Viktigt att inte glömma den!

ont förlossning

Var gör det ont i kroppen i de olika faserna?

Johanna: 

– Först är det en molande smärta som liknar mensvärk. Det gör ofta ont i nedre delen av ryggen som strålar ut. Senare magen, ryggen, ner i benen och i underlivet.

Har du koll på att...  

  • Ungefär 70% mammor tycker den aktiva fasen var jobbigare än latensfasen.*
  • Mammors uppskattning på smärtan för hela förlossningen landade på 7 av 10 (1 = ingen smärta alls, 10 = värsta tänkbara smärta).*

**4000 svarade på Rulla vagns undersökning. 

Bra grejer att ha hemma för smärtan i början av förlossningen

Michaela:

Vetekudden, den ger smärtlindring i form av värme och tyngd. Värmen ger också trygghet. Även lite otippat, ögonmask. Det finns sådana bambumasker med tyngd som du kan värma och få trygghetskänsla, till exempel en ögonmask med lavender och en med pärlor från TheraPearl.

Johanna:

Sen tycker jag att du mycket väl kan skaffa en tens-apparat. Tens står ju för ‘Transcutan elektrostimulering’. Det den gör är att skicka svag ström mellan två plattor som ökar blodtillförseln, vilket är smärtlindrande och avslappnande. Det används jättemycket inom rehab och sjukgymnastik. Det är en enkel sak att använda och väldigt bra att ha hemma tiden innan och i början på förlossningen.

ont förlossning

Johanna om placeringen av tens-apparaten:

– Du får instruktioner med tens-apparaten om hur du placerar dem. Du placerar tens-apparaten där du har ont, som på mage och rygg. Sätt den inte över magen, så att den går från ena sidan till den andra. Sätt den istället vid sidan av magen. I ländryggen är den väldigt effektiv. Det finns faktiskt de som har tens-apparat genom hela förlossningen och det går att kombinera med det mesta, förutom bad förstås. Jätteskön efteråt också.

förlossning

Vad kan vara bra att packa i BB-väskan?

Michaela:

Här behöver du tänka på flera personer. Att du packat grejer till mamman som ska föda, till partnern som ska ha ork och energi att vara med i förlossningen och så till den nyfödda bebisen.

Michaelas packlista till BB-väskan:

– Här skulle jag återigen rekommendera vetekudden. Även bindor om du vill välja dina egna. Vätskeersättning som till exempel Resorb eller någon annan dryck eftersom du svettas mycket under en förlossning och behöver få i dig salter. Även någon form av snacks eller bars enkelt och tillgängligt om och när du eller din partner vill få extra energi. Sköna kläder till både dig och bebisen, amnings-BH och bekväma trosor. Du blir också torr om läpparna av lustgasen, så jag skulle rekommendera ett läppcerat på naturligt bivax från Burt’s Bees. Ett hett tips är också ett extra mjukt toapapper!

Hur känns förlossningssmärta

Johanna:

– Det är en komplexa smärtupplevelse, med smärta och kraft i någon slags konstig kombination.

Johanna tillägger:

– Förlossningssmärta sitter i nedre delen av kroppen. Där sitter den oftast under latensfasen och den aktiva fasen. Det är en smärta som sitter långt ner i magen och ryggen, som en mensvärk. Hur starkt du känner smärtan är som sagt individuellt. Sen har vi ju värkarna som kommer till. Där finns det en kraft och ett tryck. Många beskriver det som tryckande, skärande och/eller stickande. Intensiteten ökar under förlossningens gång, från latensfasen där det är hanterbart och ganska milt till att börja med.

förlossning

Vilken del av förlossningen upplevs som mest smärtsam?

Johanna: 

– Det är nog den aktiva fasen, innan krystfasen. När du kliver över i krystfasen blir värkarna mycket tätare och det blir betydligt mer intensivt. Där tror jag det är bra att förbereda sig och sätta rätt förväntningar. Det är naturligt att lägga förväntningar på sig själv och hur du ska hantera olika saker, som till exempel förlossningssmärta. Då kan du bli lite överrumplad över intensiteten i den här smärtan. Även att det krävs fokus och koncentration för att hantera det här. Du behöver också strategier för hur du har tänkt. Hur reagerar jag vid sådana här situationer? Hur reagerar jag vid stark smärta eller stress? Hur länge orkar du också att inte göra någonting, för det är ju precis det du ska göra. Göra så lite som möjligt, andas och slappna av så mycket som möjligt. Det låter ju plättlätt. Men tiden är avgörande här.

3 frågor att ställa dig själv innan du ska föda barn: 

  1. Hur reagerar jag vid sådana här situationer? 
  2. Hur reagerar jag vid stark smärta eller stress? 
  3. Hur länge orkar jag att inte göra någonting?

Johanna:

– Idag handlar mycket om att förbereda sig själv, du ska gå kurser och lära dig det ena med det tredje för att föda barn. Där pratar vi dock bara till det medvetna jaget, vad jag ska göra för att förbereda mig för att det här ska bli så bra som möjligt. Vi lägger stor vikt vid vad jag ska göra eller prestera. Vi glömmer att medpassageraren, bebisen, har väldigt mycket att säga till om i förlossningen. Både hur den blir och hur den upplevs tids- och smärtmässigt. Förlossningsförloppet är ett samarbete mellan din kropp och bebisen. Därför pratar jag gärna om en mental smidighet. Det är inte så att du bara för att du inte vet vad det ska bli för väder på Vasaloppet, struntar i att träna några skidor fram till dess. Det är bra och kanske till och med krävs vissa förberedelser, men du kan inte förbereda dig på allt.

Är “att föda barn som att springa ett maraton”?  

Johanna: 

Tja, ett maraton kan du kliva av. Det kan du inte vid en förlossning. Där är du med hela vägen. Det kan kännas skrämmande, men jag brukar säga att du ska hämta kraft från det: Du kommer fixa det! Du har inget val. Du kommer vara med tills den här bebisen är ute – och du kommer få träffa din bebis. På ett eller annat sätt kommer bebisen komma ut. Försök hämta kraft och mod i det.

förlossning

Vad är skillnaden mellan sammandragning, förvärk och förlossningsvärk?

1.

Sammandragning

De flesta upplever sammandragningar. Vissa som väntar sitt första barn känner inte igen dem, men alla livmödrar tränar. Från vecka 20 har du sammandragningar. Det har att göra med att den största delen av livmodern består av muskelfibrer, och vet att de ska klämma ut bebisen. Därför måste de börja träna för det. Det påverkar dig oftast inte. Första gången kanske du inte ens känner av det. 

En sammandragning är att magen bli hård. Det kan vara obehagligt. Oftast känner du det om du springer till en buss eller går fort. Då blir det som en sten i magen och du måste stanna och dra några djupa andetag. Och så går du vidare sen. Obehagligt, men ingen smärta. 

Har du smärtan tidigare, att du tycker att sammandragningarna börjar ge mensvärk eller så, prata med din barnmorska på mödravården. Det ska inte göra ont tidigt i graviditeten

2.

Förvärk

Förvärkar är något som omföderskor upplever mer än förstföderskor. Förvärkarna brukar komma någonstans runt vecka 35-36. Ju närmare tid för förlossning, desto mer förvärkar kan du få. Ibland kan vissa nästan tro att det är dags. Det är inte riktigt föda barn-värkar, men det är nåt på gång. Det kan hålla på i några timmar och så lägger det av. Och så kan det dröja två dagar och så kommer det igen. Och så fortsätter det. 

3.

Förlossningsvärk

En förlossningsvärk är precis samma sak, sammandragningar. Det är en muskelsammandragning. En värk jobbar dock lite mer bestämt för vad den vill göra, den vill trycka bebisen nedåt. Den vill försöka öppna livmodertappen. Både med ett mekaniskt tryck, att den faktiskt trycker bebisen huvud ner mot livmodertappen eller vattenblåsan när bebisen ligger i vatten. Men trycket blir nedåt, att det trycker mot livmodertappen. 

ont förlossning

Vad hjälper för att hantera smärtan, funkar strategier?

Johanna: 

– Allt kan egentligen hjälpa. Tycker du om yoga eller självhypnos sedan tidigare, kommer det att funka. Det vi framför allt vill åstadkomma på förlossningen är att du ska känna dig lugn och trygg. Att rädsla och stress ska vara så långt borta som möjligt. Därför pratar vi mycket om andning och avslappning. Är du avslappnad och jobbar med andningen är det väldigt svårt att att vara stressad och rädd." 

Johanna tillägger:

– Sen kommer det att pendla, du kommer inte kunna sitta i någon yogaställning och andas ut en bebis. Du kommer också komma till en punkt i förlossningen när det är som mest intensivt och du ångrar dig. Där du tycker att det här med att föda barn är en skitdålig idé. Alla gör det. Därmed inte sagt att du inte kommer klara det här. För det gör du och du kommer över det. Just där och då kommer det vara svårt att komma ihåg hur du ska yogaandas eller vad det är. Men har du en partner eller annan stödperson under förlossningen som är lite insatt i det du har hållit på med innan och som vet vad som funkar för dig kommer det hjälpa dig.

Innan förlossningen, fråga dig själv: 

  • Vad är mina starka sidor? 
  • Vad är jag bra på? 
  • Vad kan jag behöva påminnas om under förlossningen? 
  • Hur brukar jag klara av de här sakerna som ändå är jobbiga? Du har förmodligen redan strategier du använder dig av! 
  • Vad är mina fallgropar? När kommer jag in i tankebanor som inte hjälper mig? Vad kan vi göra för att bryta det? 

Vad är skillnaden mellan lustgas och epidural? 

Johanna: 

När du får smärta någonstans skickas det till ryggraden för att kopplas om, för att gå upp till huvudet. Det är då du bestämmer dig ‘Aj, jag slog i vänster tumme’. På samma sätt är det med förlossningssmärta. Från livmodertappen går det nerver upp till ryggraden som kopplas om till huvudet som säger ‘Aj, jag har ont i det här bandet runt mage och rygg’.

Johanna fortsätter:

– Lustgas och epidural är två helt skilda smärtlindringar, då lustgasen inte bedövar några nerver medan epiduralen gör det.

Förlossning

Vad är viktigt att tänka på under krystfasen?

Johanna:

Kvinnor justerar ofta det där bra själv, de krystar och pausar när det gör för ont eller kroppen ger några andra signaler. Då blir det en spontan krystning. Vi som personal behöver då bara stötta med att bekräfta eller smärtlindra med vått och varmt i underlivet. En varm handduk är ofta väldigt skönt och bra för vävnaderna under slutet av förlossningen.

Finns det sätt att motverka bristningar?

Johanna:

– Vi barnmorskor är med hela tiden, vi ser underlivet och vi ser hur det ser ut när bebisen ska komma och om du behöver trycka mer eller mindre. Det som kan vara bra att veta är att du förmodligen kommer komma till en punkt när barnmorskan säger att du inte ska krysta, fastän du bara vill trycka ut bebisen. De kommer istället be dig andas, för att det ska gå långsamt på slutet och vara så skonsamt mot vävnaderna som möjligt.


Angelica Svanström: "Jag älskar min kropp mer EFTER jag fött barn”


Vad är grejen med avslaget efter förlossningen?

Johanna:

Avslag är en benämning på sårvätska och blödning från där moderkakan har suttit i livmodern. Där är det ett sår. I och med att livmodern drar ihop sig allt mer och och den här ytan på slemhinnan läker, avtar blödningen. De första dagarna kan det vara rikliga, mensliknande blödningar. Sen minskar det ganska snabbt mot en brun blödning och gradvis ljusare blödningar innan det blir vanliga flytningar. Det tar runt 6-8 veckor för livmodern att göra den läkningsprocessen.

Vad är bra att ha hemma för att ta hand om avslag och underliv?

Michaela: 

– Rejäla bindor och sköna trosor. En mild oparfymerad olja som intimoljan från ACO är också bra, det blir så lätt torrt och irriterat när du använder mycket bindor.

förlossning


Så tar du hand om dig efter förlossningen


Några sista bra råd till alla blivande föräldrar...

Johanna: 

Försök ha strategier och tänka igenom vad dina styrkor och svagheter är. Du måste även försöka ha en mental smidighet. Det är inte bara du, ditt medvetna jag, som bestämmer hur den här processen ska bli eller till exempel vilken smärtlindring du kommer vara i behov av. Du måste vara beredd på att ta det lite som det kommer.

Michaela: 

Sänk kraven och var snäll mot dig själv. Förbered i tid. Ta lite tid att sätta er ner och diskutera vad ni behöver ha i skafferiet, hemmapoteket eller badrumsskåpet inför och efter förlossningen. Så att ni kan ni ägna tiden till att umgås efteråt, istället för att behöva ila iväg till butiken.

Johanna igen:

– Och ta det luuugnt. Förr i tiden pratade man om 6 veckors barnsängstid. Nu ska du inte ligga i sängen i 6 veckor, då får du andra problem, men det sätter ändå lite perspektiv på tid. Föräldrar idag har väldigt bråttom, de tror att de ska slinka in i sina gamla jeans eller dra ut på en joggingtur nästan direkt. Du har byggt en människa i 9 månader! Det måste få ta tid för kroppen mentalt och kroppsligt att återhämta sig och anpassa sig till det nya livet som förälder.

Förhoppningsvis har detta hjälpt, lugnat och peppat dig som går och väntar på en bebis. Lycka till och ta hand om dig nu!

Har du allt till mamma i BB-väskan?

Publicerad:10 mars 2021

Med i intervjun: Johanna Atling, barnmorska i Stockholm och Michaela Skog, farmaceut hos oss på Apohem. 

Den här artikeln är ett samarbete med våra vänner på Rulla vagn och baserad på poddavsnittet: "Så ont gör en förlossning (egentligen!)".