Snabb leverans, såklartFri frakt vid recept eller köp över 199krSchyssta priser och erbjudanden
Allergi
Baby & barn
Djur
Elektronik
Förkylning
Hjälpmedel & säkerhet
Hudvård
Hushåll
Hårvård
Intimvård
Mage & tarm
Mat & dryck
Munvård
Presenter
Sex & lust
Sluta röka
Smink
Sår, bett & stick
Träning
Viktkontroll
Vitaminer & kosttillskott
Välmående
Värk & feber
Ögon & öron

Fri frakt vid recept eller köp över 199kr

Vätskeersättning för barn

När ditt barn förlorar mer vätska än vanligt kan vätskeersättning hjälpa till att återställa vätskebalans och förhindra uttorkning. Eftersom barn är känsligare för uttorkning än vuxna kan det vara bra att ha det hemma.

Om ditt barn blir sjuk med feber, magsjuka, diarré eller kräkningar förlorar kroppen mer vätska än normalt. Till skillnad från vanligt vatten eller annan dryck innehåller en vätskeersättning salt, socker och ämnen som bidrar till att återställa och balansera kroppens pH-värde. På så vis hjälper vätskeersättning till att återställa kroppens saltbalans och förhindra uttorkning.

Vätskeersättning för barn

Eftersom barn är mer känsliga för uttorkning än vuxna är det viktigt att hålla koll på vätskenivåerna. Ju yngre barnet är desto mer känsliga är dem för uttorkning. Om du ska ge ditt barn vätskeersättning är det viktigt att du köper en vätskeersättning som är lämplig för barn. 

Det kan vara svårt för små barn att få i sig så mycket vätska som de behöver, speciellt när dem är sjuka. Försök då att ge barnet lite vätska i taget, till exempel genom att mata dem med vätska på en tesked. 

Du kan även använda små plastsprutor som du fyller med vätskeersättning och försiktigt droppar mot insidan av barnets kind. Viktigt är att inte droppa direkt i gommen eftersom det kan ge barnet kväljningar. 

Ge inte små barn smaksatt vätskeersättning

Undvik att ge smaksatt vätskeersättning till barn under ett år. Detta eftersom att smaksatt vätskeersättning innehåller mer socker än vad barnet tål. I värsta fall kan för mycket socker under kort tid ge barnet diarré vilket innebär att ännu mer vätska går förlorad. I värsta fall kan barnet drabbas av vad som kallas för hyperton vätskebrist, eller riskfylld vätskebrist.

Tecken på att barnet har drabbats av detta är att barnet blir lättirriterat och att huden blir kladdig. Skulle du misstänka detta bör du genast kontakta vården. 

Även barn över ett år är extra känsliga mot socker och smaksatt vätskeersättning. Undvik därför att ge för mycket smaksatt vätskeersättning under kort tid. Tecken på att dem har fått i sig för mycket socker är att de blir tröttare och hängigare än normalt.