Alltid fri frakt vid recept
Snabb leverans & fri frakt över 249kr

Djur som fått sår? Testa Activon på sår hos hund och katt

Djur råkar också ut för sår ibland. Men när är det dags att söka veterinär, och när går det lika bra att ta hand om såret hemma? Här läser du om vad du kan göra vid sår hos hund och katt.

Den här artikeln är en annons för Activon.

Sår du genast ska kontakta veterinär för

Det rekommenderas att du alltid kollar med en veterinär i första hand, men i dessa fall ska du genast uppsöka en veterinär:

  • Sticksår
  • Sår som glipar
  • Sår som behöver sys
  • Sår vid ögonen
  • Stora och djupa sår
  • Kraftigt infekterade sår

Tips på sårsalva för djur

Activon (Tube, Actilite och Tulle)* är sårvård med manukahonung för alla typer av sår på djur som hund, katt, häst och boskap. Faktum är att det även passar dig som djurägare!

Därför funkar manukahonung bra på sår

Det verksamma ämnet Methylglyoxal (MGO) i manukahonung är bakteriedödande. En annan anledning till att manukahonung funkar på sår är att det skapar en bra och fuktig sårmiljö. Manukahonung sänker även pH-värdet i såret vilket gör att bakterier inte trivs och kan föröka sig. Den höga sockerhalten i honungen skapar också en så kallad en “osmotisk effekt” som hjälper till att rengöra såret.

Såhär tar du hand om sår hos djur med Activon

1.

Tvätta rent såret

Grunden i all sårvård är att hålla såret rent. Använd antingen koksaltlösning eller ljummet vatten för att tvätta rent såret. Tips är att tvätta rent såret med en bomullstuss eller kompress, indränkt i antingen sårtvätt eller vatten. Torkat blod och smuts löser du bäst upp med ljummet vatten. Om det behövs, klipp försiktigt bort päls runt om såret för att göra det lättare att tvätta såret. Var noga med att torka såret efteråt.

Activon Tulle Viskoskompress 5x5 cm 5 st
-50%
Medicinteknisk produkt

Activon

Tulle Viskoskompress 5x5 cm 5 st

194 kr 
Ord.pris 389 kr (-50%)
2.

Lägg på sårsalva

Efter att såret rengjorts är det dags att lägga på sårsalvan från Activon.* Se först till att du har tvättat dina händer. Öppna därefter tuben och lägg på ett lager direkt på såret, hela såret ska täckas. Har du inte Activon* funkar annan sårsalva också, som till exempel Manuka Fill.*

3.

Täck över såret med ett förband

Honungen i Activon* är kladdig, men också söt vilket gör det extra lockande för ditt djur att slicka på såret. Använder ditt djur inte krage? Täck över såret med ett täckande förband eller elastisk linda som dels skyddar såret och dels håller honungen på plats. För ytliga sår, prova det tunna förbandet Actilite från Activon.* Det är ett smidigt förband impregnerat i manukahonung som går att klippa till precis rätt storlek. Om det är ett sår med mycket vätska kan du behöva täcka över med ytterligare ett förband i form av en vidhäftande kompress eller elastisk binda.

4.

Lägg om såret och fyll på med sårsalva allt eftersom

Du kan behöva fylla på Activon* med jämna mellanrum – det späds lätt ut med vätska från såret. Om det är ett ytligt sår utan ett täckande förband, stryk på sårsalva flera gånger dagligen. Om det är ett sår med förband, byt det när det behövs. Alltså 1-3 per vecka om såret verkar okej, oftare om det är infekterat eller vätskar mycket. Kolla med din veterinär för att vara säker. Lägg då på mer salva och ta ett nytt förband.

 

Hur länge ska jag vårda såret?

Fortsätt med Activon* fram till dess att såret blivit mindre, sårkanterna dragit ihop sig och/eller när du ser att en sårskorpa bildats.

Publicerad:18 maj 2021

Granskad och godkänd av: Ylva Trygger, legitimerad veterinär.

*Det här är en CE-märkt medicinteknisk produkt.