Snabb leverans, såklartFri frakt vid recept eller köp över 199krSchyssta priser och erbjudanden
Allergi
Baby & barn
Djur
Elektronik
Förkylning
Hjälpmedel & säkerhet
Hudvård
Hushåll
Hårvård
Intimvård
Mage & tarm
Mat & dryck
Munvård
Presenter
Sex & lust
Sluta röka
Smink
Sår, bett & stick
Träning
Viktkontroll
Vitaminer & kosttillskott
Välmående
Värk & feber
Ögon & öron

Fri frakt vid recept eller köp över 199kr

 • Tips & råd
 • Djur
 • Aj, djur med sår? Sårvård med manukahonung för hund och katt

Aj, djur med sår? Sårvård med manukahonung för hund och katt

Djur råkar också ut för sår ibland. Men när är det dags att söka veterinär, och när går det lika bra att ta hand om såret hemma? 

Här läser du allt om sårvård för hund och katt – och hur du effektivt sårbehandlar med manukahonung (det trendar av en anledning!).

Den här artikeln är en annons för Activon.

Sår du genast ska kontakta veterinär för

 • Sticksår
 • Sår som glipar
 • Sår som behöver sys
 • Sår vid ögonen
 • Stora och djupa sår
 • Kraftigt infekterade sår

Sår som brukar gå bra att behandla hemma

 • Ytliga skrapsår
 • Mindre bitsår
 • Sår/små bulor efter insektsbett
 • Sår på trampdyna
 • Mindre infekterade sår
 • Inflammationer
 • Klobrott med blottad pulpa
 • Variga sår
 • Mindre brännsår

Sårvård med manukahonung för djur

Activon (Tube, Actilite och Tulle)* är en sårbehandling med medicinsk manukahonung för alla typer av sår på djur som hund, katt, häst och boskap. Faktum är att det även passar dig som djurägare!

Därför funkar manukahonung så bra på sår

Anledningen till att manukahonung funkar så bra på sår är för att det skapar en fuktig sårläkningsmiljö – vilket snabbar på läkningen. Manukahonung sänker även pH-värdet i såret vilket gör att bakterier inte trivs och kan föröka sig. Den höga sockerhalten i honungen skapar också en så kallad en “osmotisk effekt” som hjälper till att rengöra såret.

Hejdå infekterade sår med manukahonung

Medicinsk manukahonung verkar både antibakteriellt och antiinflammatoriskt. Det verksamma ämnet i manukahonung är nämligen Methylglyoxal (MGO) som är just bakteriedödande. Mindre infekterade sår som gör ont och vätskar är alltså ett minne blott (bara du är noga med sårbehandlingen).

Så här behandlar du sår på ditt djur med manukahonung

1

Tvätta rent såret

Grunden i all sårvård är att hålla såret rent. Använd antingen koksaltlösning eller ljummet vatten för att tvätta rent såret. Tips är att tvätta rent såret med en bomullstuss eller kompress, indränkt i antingen sårtvätt eller vatten. Torkat blod och smuts löser du bäst upp med ljummet vatten. Om det behövs, klipp försiktigt bort päls runt om såret för att göra det lättare att tvätta såret. Var noga med att torka såret efteråt.

2

Lägg på manukahonung på såret

Efter att såret rengjorts är det dags att lägga på Activon manukahonung.* Se först till att du har tvättat dina händer. Öppna därefter tuben och lägg på ett lager direkt på såret, hela såret ska täckas. 


Har du inte Activons manukahonung funkar annan sårsalva också, som till exempel Manuka Fill.*

3

Täck över såret med ett förband

Honung är kladdigt, men också sött vilket gör det extra lockande för ditt djur att slicka på såret. Använder ditt djur inte krage? Täck över såret med ett täckande förband eller elastisk linda som dels skyddar såret och dels håller honungen på plats.


Tips! För ytliga sår och i kombo med Activon, använd det tunna förbandet Actilite från Activon.* Det är ett smidigt och formbart förband impregnerat i manukahonung som går att klippa till precis rätt storlek. Om det är ett sår med mycket vätska kan du dock behöva täcka över med ytterligare ett förband i form av en vidhäftande kompress eller elastisk binda. Det märker du.

Lägg om såret och fyll på med sårsalva allt eftersom

Du kan behöva fylla på med manukahonung med jämna mellanrum – honungen späds lätt ut med vätska från såret.

Ytligt sår utan förband – fyll på med manukahonung

Om det är ett ytligt sår utan ett täckande förband, stryk på manukahonung flera gånger dagligen. Du behöver inte vara rädd för att ta för mycket manukahonung, lägg på så mycket och så ofta det behövs.

Sår med förband – byt förband och fyll på med manukahonung

Om du använder förband, byt det när det behövs. Alltså 1-3 per vecka om såret verkar okej, oftare om det är infekterat eller vätskar mycket. Kolla med din veterinär för att vara säker. Lägg då på mer manukahonung och ta ett nytt förband.

Hur länge ska jag hålla på?

Fortsätt med Activon* fram till dess att såret blivit mindre, sårkanterna dragit ihop sig och/eller när du ser att en sårskorpa bildats.

Manukahonung snabbar på sårläkningen

Medicinsk manukahonung är bra på så vis att det ofta snabbar på sårläkningsprocessen. I många fall går det att se resultat redan efter ett par dagar! Men det beror förstås på såret och var det sitter. 

Activon rekommenderas av veterinärer 

Activon* kan användas vid behandling för alla typer av sår. Vare sig det handlar om små, ytliga sår eller mer allvarliga sår på djur. Om ditt djur så får en ytlig sårskada, ett skärsår i trampdynan, ett klobrott med blottad pulpa, infektion på karleden (mugg på häst) eller andra sår och inflammationer. Det finns inga no-go med Activon* – även om du såklart ska kontakta veterinär vid allvarligare sår. Faktum är att veterinärer ofta rekommenderar just Activon som sårbehandling.

Av:Isabelle Lindblad, Digital redaktör, isabelle.lindblad@apohem.se
Publicerad:18 maj 2021

Granskad och godkänd av: Ylva Trygger, legitimerad veterinär.

* Det här är en CE-märkt medicinteknisk produkt.