Snabb leverans, såklartFri frakt vid recept eller köp över 199krSchyssta priser och erbjudanden
Allergi
Baby & barn
Djur
Elektronik
Förkylning
Hjälpmedel & säkerhet
Hudvård
Hushåll
Hårvård
Intimvård
Mage & tarm
Mat & dryck
Munvård
Presenter
Sex & lust
Sluta röka
Smink
Sår, bett & stick
Träning
Viktkontroll
Vitaminer & kosttillskott
Välmående
Värk & feber
Ögon & öron

Graviditetstest

I början av din graviditet ökar hormonet hCG i kroppen. Om du misstänker att du är gravid kan ett graviditetstest ge dig ett snabbt och säkert svar. Graviditetstesterna är enkla att använda hemma och går att använda från dagen du förväntar dig din menstruation.

För att ta reda på om du är gravid kan du antingen vända dig till sjukvården eller göra ett graviditetstest hemma. Testerna som finns inom sjukvården är lika tillförlitliga som de du använder för hemmabruk. Graviditetstestet mäter nivåerna av hCG i ditt urin. hCG är ett hormon som utsöndras av moderkakan efter det att ditt ägg har blivit befruktat.

Bästa tiden att göra ett graviditetstest 

Den bästa tiden att testa en misstänkt graviditet på är från och med den första beräknade dagen för din menstruation. Om du har en oregelbunden mens eller inte vet när mensen normalt sett inträffar ger ett graviditetstest dig ett säkert svar tidigast tre veckor efter ett oskyddat samlag.

Om du gör ett test för tidigt kan de visa ett felaktigt resultat eftersom dina hormonnivåer inte har stigit tillräckligt mycket för att ge utslag. Om du får ett negativt resultat men fortfarande misstänker en graviditet kan du göra ett nytt test om en vecka.

Såhär gör du ett graviditetstest

Graviditetstesten kan skilja sig något till utseendet men samtliga test utförs på samma sätt. I ena änden av graviditetstestet sitter en del som suger upp ditt urin för att mäta hCG-nivåerna. Efter att testet har sugit upp urin ska det ligga platt innan du efter ett tag kan läsa av resultatet.

För att du ska vara säker på att göra rätt är det viktigt att du alltid läser bruksanvisningen som medföljer vid köp av ett graviditetstest då instruktionerna kan skilja sig mellan de olika testen.

Efter ett graviditetstest

Det kan vara omvälvande känslor som uppkommer efter ett graviditetstest, oavsett vilket resultat du har fått. Om du känner att du behöver tips, stöd eller råd kan du alltid vända dig till en barnmorskemottagning.