✓ Fri frakt över 299 kr och vid recept
Sjukdomar & besvär

Aj, skrubbsår? Så här tar du hand om skrapsår på bästa sätt!

Michaela SkogFarmaceut
20 april 2021

Artikeln är skriven av en av våra farmaceuter, läs mer om våra farmaceuter här.

Visste du att skrubbsår gör mer ont än djupa sår? Det beror på att de fina nervtrådarna som ligger under huden skadas vid skrubbsår. Även om det gör ont, är det extra viktigt att rengöra skrapsår, då de ofta innehåller smuts och grus och lätt blir infekterade. Här får du tips på hur du tar hand om skrubb- och skrapsår!

1.Tvätta händerna

Tvätta händerna ordentligt innan du börjar rengöra såret.

2.Skölj under vatten

Låt en blöt kompress ligga över såret en stund om det gör ont. Skölj sedan skrubbsåret under ljummet kranvatten. För att få bort gruset är en mjuk tandborste eller handduk bra, borsta försiktigt under rinnande vatten.

3.Tvätta såret med mild tvål

Tvätta med mild flytande tvål (till exempel Lactacyd) och vatten och/eller använd sårtvätt. Att tvätta i duschen är ibland enklast!

4.Låt det lufttorka

Torka torrt runt såret och låt det lufttorka några minuter.

5.Sätt på plåster

Skrubbsår brukar läka särskilt bra med ett plåster för fuktig sårläking. Du kan även använda sårsalva under ett vanligt plåster för att få samma effekt. För skrapsår på armbågar eller knän passar det ofta bra med elastiskt och mer följsamt universalplåster

När är det dags att byta plåstret?

Plåstret kan sitta på ett par dagar så såret får tid att läka. Var uppmärksam på hur såret ser ut när du byter plåster – om det verkar kladdigt eller infekterat. När det bildats en skorpa kan såret få läka färdigt av sig själv utan skydd.

Vad gör jag om såret blivit rött och infekterat?

Blir såret rödare, känns ömt eller svullet kan det ha blivit infekterat. Då kan du ta bort plåstret och rengöra såret ett par gånger om dagen med mild tvål och vatten. Det går också bra att badda det med bakteriedödande sårtvätt som till exempel koksaltlösning.

När är det läge att söka vård för ett sår?

Är du osäker på hur såret ska behandlas kan du kontakta din vårdcentral eller 1177 för rådgivning. Om du eller ditt barn råkat ut för ett kritiskt olycksfall eller om du har misstankar om en allvarlig sjukdom så bör du uppsöka vård på en akutmottagning. Om du upplever att läget är akut ska du alltid kontakta 112.