✓ Fri frakt över 299 kr och vid recept
Sjukdomar & besvär

Allt om pollen och pollenallergi – och hur du lindrar!

SandraApotekstekniker
16 mars 2024

Artikeln är skriven av vår apotekstekniker, läs mer om våra experter här. Artikeln berör receptfria läkemedel. Läs bipacksedel noga före användning.

Pollenallergi är verkligen en plåga. Att efter en lång och mörk vinter inte få njuta av våren och sommaren utan att få en allergisk reaktion förtjänar faktiskt ingen. Så vad är egentligen pollen? Vilka symptom kan man få vid pollenallergi? Och vad gör man åt besvären? Här är allt om pollen och pollenallergi – och hur du lindrar!

Vad är pollen? 

Pollen kallas ibland för frömjöl. Det är med hjälp av frömjöl som växterna sprider och förökar sig i naturen. Utan pollen, inga vackra blommor och dignande äppelträd. Kruxet är bara att pollen från växter kan fastna i slemhinnorna, som i näsan. Inga problem för dig som inte är pollenallergiker, men för dig som är det innebär det dubbel trubbel.

Vad är pollenallergi?

Pollenallergi, även känt som hösnuva, allergisk snuva eller allergisk rinit, orsakas av en allergisk reaktion på frömjöl från olika växter. Hos dig som pollenallergiker "överreagerar" immunsystemet mot ämnena i växternas frömjöl. Då bildas antikroppar och ger symtom som nysningar, nästäppa, kliande ögon, rinnsnuva och trötthet. Hur svåra besvär du får beror på hur känslig du är. Även hur mycket och vilka sorters pollen som finns i luften. De vanligaste växterna att vara allergisk mot är gråbo, björk och gräs.

Har du koll på att… 1/3 av alla svenskar lider av pollenbesvär och att de flesta har pollenallergi mot björk, gråbo och/eller gräspollen. 

Vilka är symptomen vid pollenallergi?

Vanliga symtom på pollenallergi är röda och kliande ögon, rinnsnuva och nästäppa, många och täta nysningar. Det gör att det liknar en förkylning, men pågår under längre tid och ger inte symtom som ont i halsen, gul snuva och feber. Du kan även få rethosta och andningsbesvär till följd av pollenallergi, speciellt om du anstränger dig. Hur svåra pollenbesvär du har beror på hur känslig du är, hur mycket och vilken typ av pollen som finns i luften. På våren är björkpollen vanligast, på sommaren är gräspollen vanligast och på sensommarren är gråbopollen vanligast.

Symtom på pollenallergi

  • Rinnsnuva och nästäppa.
  • Nysningar.
  • Klåda i näsan.
  • Röda, kliande ögon som rinner.
  • Trötthet. 
  • I vissa fall rethosta och andnöd, det brukar vara som värst när du tränar.

Visste du.. Att det är en vanlig missuppfattning att pollenmedicin gör en trött. Det är sällan medicinen, utan snarare ett av symtomen på pollenallergi.

Pollensäsongen från mars till augusti 

Pollensäsongen sträcker sig från tidig vår till sen höst, även om det varierar beroende på var i Sverige du bor. Bor du i södra Sverige startar våren förstås tidigare än om du bor i norra Sverige. 

Pollensäsongen kan lite grovt delas in i tre perioder:

  • Mars-maj: lövträdspollen.
  • Maj-juli: gräspollen. 
  • Juli-augusti: gråbopollen.

Hur mycket pollen är det ute, vad är pollenprognosen? 

Du kan dagligen följa pollenprognoser på pollenrapporten.se. På så sätt kan du till exempel ta reda på när det är höga halter och skippa utomhusträning.

När ska man överväga behandling mot pollenallergi?

När det är dags att behandla din pollenallergi, beror förstås på om och hur allergisk du är och vilka symtom du har. Är du medveten om att du är allergisk och vet ungefär när i tiden du brukar få allergisymtom? Då kan du börja din behandling redan innan du får besvär. Det finns receptfria ögondroppar och nässpray som innehåller natriumkromoglikat (kromoner) som du kan ta i förebyggande syfte, redan innan dina pollensymptom bryter ut. Om det kliar och rinner från näsan kan du i ett första steg använda näspray vid pollenallergi. Har du röda, kliande ögon som rinner? Då kan du i ett första steg använda ögondroppar vid pollenallergi. Lokalbehandling rekommenderas som ett första alternativ, men det går också att kombinera lokalbehandling med antihistamin vid pollenallergi, om det är så att du upplever en otillräcklig effekt av den lokala behandlingen.

För många pollenallergiker kan receptfri pollenmedicin dämpa besvären eller i vissa fall ta bort dem helt. Vid större besvär ska du såklart gå till en läkare för att få din pollenallergi ordentligt utredd, och om det behövs utskrivet recept. Hos oss på Apohem kan du enkelt hämta ut recept.

10 enkla tips för att lindra pollenallergi

1.Vädra bara på utvalda tider

Vädra på natten eller tidigt på morgonen när pollenhalterna är låga.

2.Hängtorka inte kläder ute

Häng inte ut kläder eller sängkläder på vädring eller tork utomhus, pollen fastnar lätt i tyg.

3.Motionera inte utomhus

Undvik att motionera utomhus eller gör det på morgonen när daggen fortfarande binder pollen.

4.Undvik nyklippt gräs

Undvik att vara på en nyklippt gräsmatta och klipp bara gräset när det är daggvått.

5.Ta inte in växter

Ta inte in växter med pollen inomhus, låt de vara ute!

6.Duscha av ditt djur

Duscha av ditt husdjur efter att det har varit ute, pollen fastnar lätt i pälsen.

7.Håll fönstren stängda

Håll dina fönster stängda under dagen.

8.Följ pollenprognoserna

Följ pollenprognoserna för att vara beredd på höga pollenhalter i luften och ha en chans att undvika det.

9.Undvik rökning

Pollenallergi förvärras av rökning – ännu en anledning att sluta röka. Undvik därför att röka och att vara i rökiga miljöer om du kan.

10.Tvätta bort pollen

Byt kläder när du kommer hem och skölj bort pollen ur håret innan du går och lägger dig.

När är det läge att söka vård för pollenallergi?

Kontakta en vårdcentral om något av detta stämmer in på dig:

  • Receptfria läkemedel mot pollenallergi hjälper inte.
  • Det är ett litet barn som har besvär med pollen.
  • Du har astmasymtom med andningsbesvär eller hosta.
  • Du får besvär från luftrören med hosta när du tränar.
  • Du har allergibesvär under hela året.

Fortfarande osäker? Ring 1177 för sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma dina symtom eller vägledning i var du kan söka vård.

Pollen, förkylning eller influensa?

Har du symtom som snuva och nysningar är det svårt att veta om det beror på pollenallergi, förkylning eller säsongsinfluensa.Tar du medicin för pollenallergi, fortsätt ta dem som vanligt. Om medicinerna mot allergin hjälper, har du det svart på vitt, symtomen beror förmodligen på allergin. Får du däremot feber eller symtom du har svårt att tro beror på din allergi, stanna hemma tills symtomen försvunnit plus två extra dagar. Bra att veta är att tjock snuva och feber sällan hör till pollenallergi.