✓ Årets e-handlare 2023
✓ Fri frakt över 299 kr och vid recept

Blodtrycksmätare

Med en blodtrycksmätare kan du kontrollera ditt blodtryck hemma. Här hittar du flera varianter att välja på.

30 produkter
Omron Manschett Easy Cuff M2

Omron

Manschett Easy Cuff M2

349 kr 
ChoiceMMed MD300C29 Pulsoximeter

ChoiceMMed

MD300C29 Pulsoximeter

Finns i lager
449 kr 
Du har tittat på 25 av 30 produkter
Visa fler

Blodtrycksmätare

Högt blodtryck är ett vanligt problem och upptäcks genom blodtrycksmätning. Ungefär en tredjedel av Sveriges vuxna befolkning har idag högt blodtryck. Om du har högt blodtryck ökar det risken för andra allvarliga sjukdomar som exempelvis hjärtinfarkt eller stroke. En viktig del i hälsokontroller av vuxna är därför just blodtrycksmätning. Men kom ihåg att blodtrycket varierar under dygnet. Om du skulle använda en blodtrycksmätare på natten när du vilar är blodtrycket som lägst då. Tänk därför på vilken tid du mäter blodtrycket, för att få jämförbara resultat. Här finns flera olika modeller av blodtrycksmätare för hemmabruk, som bland annat Beurer BM 51 Blodtrycksmätare för överarm, liksom populära blodtrycksmätare från Braun, A&D, Medical och Omron.

 

Vad är blodtryck?
Blodtryck är det tryck som uppstår när hjärtat pumpar runt blodet i kroppen och det uppstår ett tryck i artärerna. Att leva med ett högt blodtryck medför risker för andra sjukdomar, som stroke och hjärtinfarkt. Om du har ett högt blodtryck kan din läkare ha rekommenderat dig att regelbundet mäta ditt tryck hemma.

Högt blodtryck är vanligt. Eftersom det stiger med åldern är det också vanligare i åldern 65-85 år. Andra riskfaktorer till högt blodtryck är bland annat stress, övervikt, ärftlighet, ohälsosamma matvanor och hög alkoholkonsumtion.

När hjärtat pumpar runt blodet i kroppen uppstår det ett tryck i blodkärlen. Om blodtrycket är högt får hjärtat arbeta hårdare. Det innebär en ökad ansträngning och en ökad risk för allvarliga följdsjukdomar som stroke, hjärtinfarkt och hjärtsvikt. Därför är det viktigt att behandla och förebygga högt blodtryck.

Symtom vid högt blodtryck

Det kan ibland vara svårt att upptäcka ett högt blodtryck, vilket gör att många lever med högt blodtryck utan att veta om det. Vissa upplever lindrigare symtom på lätt huvudvärk och trötthet i samband med högt blodtryck. Det är därför vanligt att många går runt med högt blodtryck utan att veta om det.

Det är först när du har ett mycket högt blodtryck som du kan märka tydliga symtom, som trötthet, illamående, svår huvudvärk och andnöd. Det är ett ovanligt, men livshotande tillstånd och något du genast ska söka vård för. För att hålla koll på ditt blodtryck är det bra att regelbundet göra mätningar.

Innan du mäter blodtrycket

Innan du ska mäta blodtrycket är det viktigt att du undviker saker som kan få trycket att höjas. Tänk på att:

  • Ta det lugnt i minst 5 minuter före mätningen.
  • Undvik drycker med koffein minst en halvtimme innan mätningen. Till exempel kaffe, te och energidryck.
  • Undvik nikotin minst en halvtimme innan mätningen.
  • Undvik fysisk ansträngning innan du mäter.

Så mäter du blodtrycket

Blodtrycket mäts i millimeter kvicksilver (mm Hg). Det anges med två siffror, till exempel 120/80 och uttalas "120 över 80". Den första siffran visar övertrycket som uppstår när hjärtat drar ihop sig och pumpar ut blod. Den andra siffran visar undertrycket, när hjärtat slappnar av och fylls med nytt blod. När du mäter blodtrycket hemma bör det vara under 135/80. Undersökningen tar bara en minut och ska inte göra ont.

När är det läge att söka vård?

Om du misstänker att du har högt blodtryck, kontakta en vårdcentral. De hjälper dig att mäta ditt blodtryck och kan avgöra om du behöver behandling.